Magazin
TJEDNI OSVRT

Rošade u SDP-u
Objavljeno 24. lipnja, 2017.
Povratnica A. Kolarić odmah se pozicionirala kao netko iznimno relevantan ili, u najmanju ruku, buduća šefica SDP-a

Predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću nikako da krene s kakvom-takvom konsolidacijom stranke, koja je u sve većem rasulu. Namnožilo mu se brojnih nezadovoljnika nakon parlamentarnih, ali i lokalnih izbora, kao i onih koji traže unutarstranačke smjene, čak i njegovu ostavku.

Najaktualnije su pak rošade u Saboru, jer koliko god se Bernardić trudio biti tolerantnim, ni to mu ne polazi za rukom. Nastavlja osvetničku praksu svoga prethodnika Zorana Milanovića te očito od dijaloga, slobode izgovorene riječi i prava na kritiku nema ništa. Nakon što je i sam, doduše, između redaka, dao naslutiti da Milanka Opačića, nakon što je javno zatražila njegovu ostavku, više ne može biti potpredsjednica Hrvatskog sabora, u traženju saborskih smjena pridružili su mu se i odani suradnici. Štoviše, i povratnici, poput Aleksandre Kolarić, koja se odmah pozicionirala kao netko iznimno relevantan ili, u najmanju ruku, buduća šefica SDP-a.

Tako je i ona prvo zatražila ostavku stranačke i saborske veteranke Milanke Opačić izjavivši u svom već prepoznatljivo arogantnom stilu: “Očekujem da Milanka Opačić da ostavku na mjesto potpredsjednice Sabora, pa neka se s mjesta zastupnice zalaže za svoja rješenja.” Dodala je kako je jasno da službenu politiku stranke mora predstavljati netko tko se slaže s većim dijelom programa i politike aktualnog vodsta, a zaboravivši pritom da je i sama svojevremeno netaktički i javno te prilično grubo kritizirala vlastitu stranku, zbog čega ju je iz nje Zoran Milanović i izbacio.

Za sada Kolarićka brani Bernardića tvrdeći da mu je pobjeda na unutarstrančakim izborima bila snažna, a legitimitet za vođenje SDP-a neosporan. A brani ga jer se očito vrlo brzo vidi u užem vodstvu stranke, pa čak iznosi i detaljan plan za njezin preporod. Treba li se Bernardić zabrinuti? Naime, nije baš uobičajeno da neki povratnik već u startu ima velike i ambiciozne planove. “Imam detaljan plan kao stvoriti novi jaki SDP. Moramo proizvesti politički sadržaj koji stranka danas nema te okupiti sve snage od centra do krajnje ljevice i u najširoj raspravi doći do najboljih rješenja”, izjavila je Kolarić kao da iznosi programske natuknice u borbi za novog vođu.

Da ta nadasve direktna stara i nova SDP-ovaka ima velike planove, potvrđuje u još jednoj beskompromisnoj izjavi, koja glasi: “Jasno je da promjene u SDP-u moraju biti jako duboke. Zamjena prvog čovjeka ili neko šaranje po površini neće biti dovoljni.”

Znači, prvi SDP-ovac Davor Bernardić očito ima sve više razologa za glavobolju.

Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike