Sport
OD LUKSEMBURGA DO VUKOVARA

Mile u mjeseca dana propedalirao 2600 km
Objavljeno 23. lipnja, 2017.
Vitalni je umirovljenik iz gradića Ettelbrucka, u Luksemburgu, na put krenuo 23. svibnja, a 22. lipnja stigao je u Vukovar

Bilo je sunca, vjetra, kiše, teških uspona, rupa na cesti, loših prenoćišta, dobrih i dosadnih “suputnika”, ali cilj je ostvaren. Šezdesetogodišnji Mile Jurčević, nakon gotovo mjesec dana puta i oko 2600 prijeđenih kilometara na biciklu, stigao je iz Luksemburga do Vukovara. Na put je krenuo 23. svibnja, a na cilj je stigao 22. lipnja. Misija svakako teška, ali puna emocija, sreće i lijepih uspomena.

- Ovo je bilo jednostavno nezaboravno putovanje - kaže vitalni umirovljenik, kojemu se rekreativno bicikliranje uvuklo pod kožu još prije četrdesetak godina.

Bravo majstore, kapa do poda, jedino je što možemo reći, ali Mile objašnjava kako put i nije bio tako težak i naporan. Čak mnogo lakši nego što je očekivao.

- Zdravlje i bicikl služili su tijekom cijelog puta, a to je najvažnije. Uglavnom me je pržilo sunce, bilo je i jakog i neugodnog vjetra, a u ovih mjesec dana samo me jednom uhvatila kiša na putu između Švicarske i Njmačake. Imao sam tri dana stanke i to planirane, stao sam jedan dan kod sina koji studira u Karlsruheu, bila je stanka u Ulmu, i dan prije cilja u Osijeku, kod brata Ivana - priča Mile, rodom iz Tomislavgrada, a koji od 1974. ima adresu u luksemburškom gradiću Ettelbrucku. Odakle uopće ideja pokraj svih prevoznih sredstava krenuti na put u Hrvatsku - biciklom.

- Otkako sam došao u Luksemburg počeo sam voziti bicikl, išao sam na neke kraće ture, lani sam vozio jedan maraton od 580 km, bila je i ideja otići od Atlantika do Crnog mora, ali sam odustao. Ove sam se godine dobro pripremio za put i izabrao vožnju do Vukovara, naravno, zbog samog Vukovara i što on svim nama Hrvatima znači. Vukovar je simbol i sretan sam što je avantura završila baš u tom gradu.

U četvrtak je u gradu heroju obišao Vodotoranj, memorijalno groblje, Ovčaru, zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje, potom ostaje nekoliko dana u Osijeku, a onda kreće za svoj rodni Tomislavgrad. Ne na svom oko 6000 eura vrijednom mountain bikeu s prikolicom nego automobilom.

- Brat Ivan vozi me automobilom, bicikl ćemo lijepo spakirati i prevesti u prtljažniku - dodaje Mile. Valjda je bilo dosta nakon 2600 km.

- Ma, ovaj put uopće nije bio težak, zapravo bilo je lakše nego što sam očekivao. Znao sam dnevno prijeći 100 km i nakon što se u nekom kampingu otuširam i nešto pojedem uopće ne osjećam umor. Recimo, 22. dana puta prevalio sam 146 kilometara, uz mene je vozio jedan Poljak kojeg sam sreo negdje iza Bratislave i uopće nisam bio slomljen ili iscrpljen. Ma cijelim putem imao sam snage - odaje Mile. Čini se da su presudili geni kameni, jer kako sa 60 godina provesti na putu dan manje od mjesec dana, biciklirati 2600 km i reći: “Uopće nisam umoran, samo sretan i zadovoljan”.

Mile je ispunio misiju i svoj san, došao je do cilja u Vukovaru gdje se poklonio tom gradu, a najsretniji što je sve dobro prošlo svakako su supruga, kćeri i sin, koji su ga podržavali u njegovoj biciklističkoj avanturi.

- Drago mi je što sam se odlučio na ovaj put, jer sam svašta vidio, proživio i upoznao zanimljive ljude. Jedan od njih je i Francuz koji ima 76 godina i čovjek se biciklom uputio od Francuske do Budimpešte. Njegove rečenice: “A kad ću ovo napraviti ako ne sada”, ili “Ništa ne raditi najbolji je put za umiranje”, nikada neću zaboraviti - otkriva Mile koji je na dugom putu noćio u hotelima i pod šatorom, srećom, nije se susretao s lopovima i lošim ljudima, a za svoju avanturu kaže kako je nikada neće zaboraviti. Put kroz osam država (Luksemburg, Njemačka, Francuska, Švicarska, Austrija, Slovačka, Mađarska i Hrvatska), te vožnja uz vode Mosellea, Rajne, Bodenseea, Drave i Dunava, učinile su ga bogatijim čovjekom. Naravno, ne materijalno.

Ivana LIOVIĆ
Mađarske ceste strave

Mile Jurčević kaže kako su mu mađarske ceste bile najgore, pune rupa, blata, pijeska, prašine... Uz to nije bilo rijetkost vidjeti da na biciklističkim stazama prometuju automobili bez ikakve bojazni od policije. No, zato su ga oduševili prijazni Mađari, posebice jedan mađarski kamping s gostoljubivim domaćinima gdje je noćenje bilo pet eura, pivo 50 centi, večera (jedi gulaša koliko možeš) tri eura... Ljudi nisu svugdje isti, naravno, kao ni cijene. Na putu je potrošio oko 2000 eura, a najskuplje je bilo u Švicarskoj.

Najčitanije iz rubrike