Novosti
PRITISAK RODITELJA

Na ravnatelja škole bacio topovski udar
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Ravnatelj Osnovne škole “Mladost” u Jakšiću Boško Obradović održao je konferenciju za novinare kako bi upozorio na probleme koje ima s jednim od roditelja učenika škole, koji vrši pritisak na djelatnike škole i na njega samoga.

Ravnatelj Obradović kaže da s tim roditeljem ima problema već gotovo sedam godina, a slične probleme imao je i prijašnji ravnatelj.

- Budući da je kraj školske godine, događaju se situacije da roditelji vrše pritisak na djelatnike škole, a kada se to poklopi s lokalnim izborima kakve smo održali u Jakšiću, onda dobijemo nešto doista ružno kao što smo mi doživjeli u neposrednoj blizini školske zgrade. Jedan od roditelja, susjed ove škole, na školske djelatnike vrši višegodišnji pritisak. Za to postoje dokazi i zapisi, gdje je na sastancima prijetio učiteljima i ravnatelju. Policija je u nekoliko navrata dolazila, no nikada se ništa nije dogodilo. Kao profesor i pedagoški djelatnik uvijek sam svima izlazio u susret i prihvaćao razgovor, no ne pristajem na fizičke obračune, prijetnje i takvu razinu komunikacije. Od susjeda naše škole doživljavamo prijetnje, a danas je za mnom kada sam s posla išao kući bacio i dvije pirotehničke naprave “topovski udar”. Za mnom je više puta i vikao preko ceste s komentarima kako će zapaliti školu ili kako će mene ošišati, a kada sam ga zvao na razgovore, nije se odazivao na službene pozive. Ovom prilikom želim zaštititi djelatnike škole i razrednike koji su u problemima svake godine. Susjed nam često šalje različite inspekcije, fotografira nas pri dolasku i odlasku s posla, i mi živimo u svakodnevnom strahu i nelagodi razmišljajući što će se sljedeće dogoditi. Ovim putem pozivam i policiju i medije da pomognu da se na neki način zaustavi ovakva vrsta pritisaka na pedagoške djelatnike - rekao je ravnatelj škole Boško Obradović.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod upozorio je upravo na ovakve situacije na kraju školske godine.

- Učitelji i nastavnici posljednjih dana nastave izloženi su pritisku brojnih roditelja koji nastoje mijenjati već zaključene ocjene i utjecati na zaključivanje negativnih ocjena. Roditelji u tolikom broju posjećuju ovih dana škole kao da je riječ o “danima otvorenih vrata“, a ne o danima kada je strogo zabranjen svaki dolazak roditelja u školsku ustanovu. Unatoč tome što je od 2010. godine zabranjeno u posljednjem tjednu nastavne godine organiziranje i roditeljskih sastanaka i individualnih informativnih razgovora, svatko se lako može uvjeriti kako se radi o mrtvom slovu na papiru, odnosno o jednoj u nizu odredbi koje se u našim školama gotovo nitko ne pridržava. I dok se prosvjetne vlasti silno trude, kršeći pritom čak i zakonske odredbe, oko toga kako spriječiti da učiteljima i nastavnicima produžna nastava ne bude plaćena, u isto vrijeme te iste prosvjetne vlasti ništa ne čine kako bi se poštovao zakon i spriječili razni roditeljski pritisci pri ocjenjivanju i zaključivanju ocjena. Sindikat poziva ministarstvo da omogući učiteljima i nastavnicima da neometano i bez pritiska završavaju zahtjevan ocjenjivački posao - poručio je predsjednik sindikata Željko Stipić.

AGM Kruna/E.SOUDIL
KALAŠNJIKOVOM ZAUSTAVIO UČENIKE KOJI SU ŽELJELI NA EKSKURZIJU

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod

Kada policija dođe, taj muškarac redovito negira svaki svoj čin neprimjerenog ponašanja te ravnatelj Obradović kaže kako će morati podići privatnu tužbu jer sve dosadašnje prijave nisu urodile plodom. O kakvom je roditelju riječ i kakve vrste problema je znao stvarati pokazuje i podatak da je prije nekoliko godina s puškom kalašnjikov stao ispred autobusa punoga djece koja su krenula na ekskurziju i zabranio odlazak te da se taj slučaj povlačio po sudovima i na kraju ta osoba nije kažnjena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike