Novosti
PREMIJER U BRUXELLESU LOBIRA ZA AGENCIJU ZA LIJEKOVE, ALI..

Njemačka i Francuska već se dogovorile oko “podjele plijena”?
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će Hrvatska pripremiti kvalitetan prijedlog za udomljavanje Europske agencije za lijekove (EMA), koja se zbog Brexita mora preseliti iz Londona, i za koju vlada veliki interes među zemljama članicama. "Mi smo više puta istaknuli da nas zanima EMA i pokušat ćemo napraviti jedan kvalitetan prijedlog. Međutim, 21 zemlja članica zainteresirana je za to", rekao je Plenković prije početka summita čelnika EU-a, na kojem će jedna od tema biti pitanje udomljavanja dviju europskih agencija koje sada imaju sjedište u Londonu - Europske agencije za lijekove i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA).

No, kako prenosi Hina, Njemačka i Francuska su se složile da između sebe podijele regulaciju bankovnog sektora i lijekova nakon što Velika Britanija napusti EU, piše u četvrtak njemački list WirtschaftsWoche, pozivajući se na neimenovane izvore u Uniji. Prema dogovoru, Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) premjestit će se iz Londona u Frankfurt, a Europska agencija za lijekove (EMA) u francuski Lille, piše tjednik. Članice EU-a početkom tjedna "ukrstile su mačeve" oko sudbine EBA-e i EMA-e nakon Brexita i to će pitanje staviti na kušnju jedinstvo preostalih 27 članica, od kojih je većina izrazila želju da ugosti te institucije. Njemačka i Irska izrazile su interes za obje agencije, no diplomati tvrde da ni jedna zemlja neće dobiti obje. Konačna odluka očekuje se u listopadu nakon glasovanja članica EU-a, prvo o lijekovima, a potom o bankama.

Premijer Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu i da se u Vladi razgovara i nastoji naći rješenje za pitanje ovrha i ovršenih nekretnina. "Razgovaramo o tom problemu, razgovarali smo i prije izbora u našem programu. Nastojat ćemo naći rješenje gdje bi se podigao cenzus onoga dijela primanja koji ne bi mogao biti ovršen", rekao je novinarima Plenković. "Kod pitanja jedine nekretnine, ako se to, nažalost, dogodi, da se eventualno nađe rješenje i država pronađe drugi smještaj. U svakom slučaju naći ćemo rješenje koje je socijalno osjetljivo", rekao je Plenković.H

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika