Novosti
VIŠE VOLIMO STAJATI U REDU

Sustav e-Građani funkcionira, a koristi ga samo 9 % građana
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Vezani članci

PRIJEDLOG ZAKONA

Moguće otvaranje tvrtke “iz fotelje”

U sustavu e-Građani u lipnju 2017., točno tri godine nakon uvođenja ovoga sustava, građanima se nudi 37 e-usluga, a tendencija je da ih bude čak 50. Posljednja usluga predstavljena je ovoga tjedna, a putem nje bit će moguće dobiti i potvrdu o nekažnjavanju. Građani tako više neće morati čekati nekoliko dana da im ovu potvrdu izdaju sudski službenici, nego će potvrdu moći dobiti jednim klikom.

Prema podatcima od 10. lipnja 2014., kada je sustav e-Građani pušten u javnu uporabu pa do 1. svibnja 2017. godine, 402.393 građana ulogiralo se u sustav. To znači da samo 9,3 posto svih stanovnika Hrvatske koristi sustav e-Građanin nakon tri godine postojanja, iako je trenutačno 98 posto svih kućanstava pokriveno s broadband pristupom internetu. Usluge koje je najveći broj korisnika koristio i to njih više od 140.000 osobni su pretinac kroz koji korisnicima dolaze obavijesti od strane državnih tijela, e-Matice za ispis dokumenata, poput rodnog lista, HZMO usluga o uplatama u mirovinski sustav te e-usluge MUP-a za ispis potvrde i izmjene boravišta. Uz navedene usluge koje su brojčano najposjećenije, najučestalije se koristi usluga e-Dnevnika kojeg koriste roditelji, učenici i profesori za izostanke i ocjene u školama. Oni koji su koristili uslugu e-Dnevnika, u prosjeku su ga otvorili 18 puta, što je daleko najviše u usporedbi s drugim uslugama. Statistički podatci pokazuju i da 80 posto svih korisnika dolazi iz 10 županija, i to iz Grada Zagreba (31 %), Primorsko-goranske (8 %), Splitsko-dalmatinske (8 %), Zagrebačke (7 %), Osječko-baranjske (6 %), Istarske (6 %), Varaždinske (4 %), Sisačko-moslavačke (3 %), Vukovarsko-srijemske (3 %) i Međimurske županije (3 %). Kada se broj korisnika po županiji usporedi s brojem stanovnika u županiji, evidentno je da stanovnici Grada Zagreba (16 %), Primorsko-goranske županije (11 %) i Istarske županije (11 %) brojčano najviše koriste sustav e-Građanin. Što se tiče načina prijava, u sustav e-Građanin danas se može prijaviti sa 16 različitih servisa, što je poprilično povećanje s početna dva načina (ePASS i AAI@Edu). Iako postoji veliki broj načina za prijavu, 80 % korisnika koristi Finin ePASS, token Zagrebačke banke i AAI@Edu račun za prijavu.

Hrpa usluga

No, ovi rezultati ne obeshrabruju pa razvoj ove vrste usluga u Hrvatskoj ide dalje. Tako je od 1. svibnja u svim uredima državne uprave započeo projekt "Država bez papira", kojim su građani oslobođeni nosanja dokumenata od jednog do drugog ureda. Naime, uvođenjem web-aplikacije “Uvid u osobna stanja građana" javnopravna tijela imat će mogućnost uvida u naše dokumente.

Inače, usluge koje je danas moguće dobiti klikom na računalo one su iz sustava e-Građani, e-savjetovanja, e-upis, e-dozvola, e-spis, e-radna knjižica, e-prijava i e-naručivanje u zdravstvu. Uz elektroničke izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana, danas je tako iz komocije vlastitog doma moguće provjeriti svoje podatke u Registru birača i uslugom e-Privremeni upis elektronički zatražiti promjenu mjesta glasovanja u RH i inozemstvu te se elektronički registrirati za glasovanje, zatražiti elektroničke zapise uvjerenja o prebivalištu, boravištu te vlasništvu cestovnih vozila, informirati se o ocjenama djeteta u školi, pregledati recepte koje ste realizirali u ljekarnama u zadnjih šest mjeseci, provjeriti izabranog liječnika, naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu, informirati se o očekivanom iznosu mirovine, registrirati se kao potencijalni posloprimac, provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja, pribaviti potvrde od REGOS-a, provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu, pregledati ukupne primitke, obračunate doprinose i poreze po pojedinim isplatiteljima, provjeriti svoje podatke u OIB sustavu, sudjelovati u procesima savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, pretraživati osnovne katastarske podatke i podnositi zahtjeve za izdavanje javnih isprava i rješavanje u katastarskim uredima, dohvatiti e-potvrdu koja pokazuje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone prema službenoj dužnosti i administrirati svoj elektronički identitet.

Zabrinjava mali broj

Među zanimljivijim uslugama koje treba izdvojiti svakako je sustav e-dozvola kojima se omogućava da se sve dozvole za gradnju i uporabu građevina izdaju elektroničkim putem. Roditeljima je život svakako olakšao i upis djece u srednje škole koji se od 2013. obavlja elektroničkim putem. Vrlo efikasan je i sustav e-spis putem kojega se na nacionalnoj razini u sustavu može pratiti status predmeta na općinskim, županijskim i trgovačkim sudovima, pregled rješavatelja, sudionika i drugih važnih podataka o predmetima. Omogućeno je i praćenje detaljnih statistika o radu sudova, odluka, zapisnika i dopisa sudova. Portal "e-Savjetovanja" građanima omogućuje jednostavan pristup svim otvorenim savjetovanjima na jednom mjestu te sudjelovanje u donošenju propisa, zakona i akata koje donose tijela javne vlasti. Iako razvoj e-usluga i njihovo integriranje u sustav e-Građani napreduje, stručnjaci ipak napominju kako zabrinjava mali broj građana koji koristi te usluge, zbog čega će biti nužno poraditi na informiranosti i edukaciji, ali i na jednostavnosti korištenja i dizajnu portala koji je za dio građana očito još uvijek znatno kompliciraniji od starog i jednostavnog stajanja u redu na šalteru.

Nefreteta Z.EBERHARD
E-GRAĐANI NAJBOLJI PROJEKT U EUROPI koji po uzoru na RH uvode i drugi

Na Globalnom summitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Mexico Cityju na temu Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga, projekt hrvatske Vlade e-Građani osvojio je prvo mjesto u Europi. O dobitniku nagrade odlučivala su 23 stručnjaka iz 19 zemalja i različitih sektora, a isti sustav po uzoru na Hrvatsku sada uvodi i Republika Češka.

Sustav e-dozvola omogućava da se sve dozvole za gradnju i uporabu građevina izdaju elektroničkim putem

pokrivenost

98 POSTO KUĆANSTAVA IMA INTERNET

Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda