Novosti
ISTRAŽIVANJE HZJZ-A

Koliko doista pijemo? Rezultati zabrinjavaju!
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Istraživački tim iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji su činili Iva Pejnović Franelić, Ljiljana Muslić i Martina Markelić proveo je istraživanje o konzumaciji alkohola u našoj zemlji koje je Standardiziranog europskog istraživanja o alkoholu (RARHA SEAS).

- U posljednjih 12 mjeseci čak 78 posto ispitanika u RH je izjavilo da je pilo alkoholna pića. To je činilo 85 % muškaraca i 71 % žena. S druge strane alkoholno piće u posljednjih godinu dana nije popilo njih 22 posto, od čega 14 posto njih nije nikada u životu pilo alkohol. Dvije trećine ispitanika u posljednjih 12 mjeseci pilo je pivo (79 % muškaraca i 53 % žena). Njih ukupno tek nešto manje od 60 posto pilo je vino, 65 % muškaraca i 51 % žena. Žestoka alkoholna pića u posljednjih 12 mjeseci pilo je 45 % ispitanika, a i ovdje je više muškaraca (54,9 %) nego žena (36,2 %). Jedanaest posto ispitanika u posljednjih 12 mjeseci pilo je alkoholna pića na ekscesivan način (pijenje 60 g čistog alkohola za muškarce ili 40 g čistog alkohola za žene u jednoj prigodi u posljednjih 12 mjeseci) bar jednom mjesečno. Alkoholnih pića pilo je jednom tjedno i češće u vlastitom domu 29,7 %; s prijateljima, kolegama i poznanicima 29,5 %; uz jelo 25,9 %; s članovima obitelji 25,1 % ispitanika. Manje od jednom tjedno alkoholnih pića u posljednjih 12 mjeseci pilo je u domu neke druge osobe 68,7 %; s prijateljima, kolegama i poznanicima 60,4 %; s članovima obitelji 54,9 %; u vlastitom domu 50,2 % ispitanika, ističu autorice istraživanja.

Kao motive pijenja građani Hrvatske u broju od 38 posto navode zato što pijenje čini zabave i proslave boljima, 26 % zato što je zabavno, 25 % zato što im se sviđa taj osjećaj, 18 % zato što je dio zdrave prehrane, a 14 posto zato što je zdravo.

U RARHA SEAS istraživanju sudjelovalo je 19 zemalja s ukupno 33.237 ispitanika. Hrvatski uzorak bio je 1500 ispitanika u dobi od 18 do 64 godine. Hrvatska, uz Portugal i Rumunjsku, spada među zemlje s najvećom značajnom razlikom među spolovima - pet puta je vjerojatnije da će Hrvati u odnosu na Hrvatice imati problema s alkoholom. Građanske Hrvatske naime izjavljuju da imaju znatno manje problema s alkoholom u odnosu na SEAS prosjek.

- Jedan dio ispitanika navodi kako je u posljednjih 12 mjeseci kao posljedicu pijenja druge osobe doživio neku osobnu štetu (bili budni noću, verbalno zlostavljani, tjelesno ozlijeđeni, sudjelovali u ozbiljnoj prepirci/svađi, vozili se s vozačem koji je previše popio, bili sudionikom prometne nesreće, osjećali se nesigurnim na javnom mjestu, bili uznemiravani od ljudi koji su povraćali, urinirali ili pravili nered kada su bili pijani...), petina njih to je doživjela od nepoznate osobe, a 44 posto od poznate osobe - zaključuje se u istraživanju.

Eduard SOUDIL
POSLJEDICE NA ŽENE I DJECU KADA ČLAN OBITELJI PUNO PIJE SU VELIKE

Više žena u RH u odnosu na muškarce navodi kako je pijenje poznate osobe na njih jako utjecalo (7,7 % žena u odnosu na 4.7 % muškaraca) u posljednjih 12 mjeseci. Također, žene gotovo tri puta više u odnosu na muškarce navode da je pijenje člana kućanstva i/ili člana obitelji ili rođaka koji ne živi u kućanstvu na njih negativno utjecalo (13,6 % žena u odnosu na 5,5 % muškaraca). Sličan odnos kada su u pitanju spolovi dobiven je i za pitanje doživljaja osobne štete tijekom djetinjstva i/ili tinejdžerskih godina kao posljedice pijenja člana kućanstva koji je mnogo pio: 12,9 % žena, a 8,5 % muškaraca u RH navodi kako je pijenje osobe s kojom su živjeli tijekom djetinjstva i/ili tinejdžerskih godina koja je prilično mnogo ili mnogo pila na njih jako negativno utjecalo.

NITKO KAO LITAVCI, ALI SU I HRVATI VRLO BLIZU “PIJANOM” REKORDU

Najviše u Europi, ali i u svijetu, piju Litavci, više od 18 litara čistog alkohola po stanovniku godišnje. U novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj procijenjena je na 10 do 12,4 litara čistog alkohola, a u skupinu zemalja u kojima se pije više od 10 litara su i Austrija, Finska, Slovenija, Njemačka, Francuska, Poljska, Britanija, Bugarska, Rusija...

Možda ste propustili...

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament