Svijet
SMRT I GLAD

ISIL u očaju ruši džamije i ubija djecu
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Vezani članci

GRAD RAKA U SIRIJI

Bitka je počela, pada prijestolnica terorista

Broj djece izbjeglica i migranata koji putuju bez pratnje dosegnuo je rekordno visoku stopu na svjetskoj razini, a u odnosu na stanje 2010. godine gotovo je pet puta veći, objavio je UNICEF.

Najmanje 300.000 djece bez pratnje i djece odvojene od obitelji zabilježeno je u 80-ak država tijekom 2015. i 2016. godine, što je porast u odnosu na 66.000 slučajeva zabilježenih 2010. i 2011.

Dio djece nikada ne uspije ni pobjeći od ratnih sukoba. Više od pet milijuna njih sada treba hitnu humanitarnu pomoć u Iraku, objavili su Ujedinjeni narodi opisujući rat protiv terorističke organizacije Islamska država kao jedan od najbrutalnijih u modernoj povijesti. “Diljem Iraka djeca nastavljaju svjedočiti pravom užasu i nezamislivom nasilju. Djecu se ubija, ranjava, otima i prisiljava da i sami pucaju i ubijaju u jednom od najbrutalnijih ratova u povijesti”, kaže se u priopćenju UN-ova Fonda za djecu (UNICEF).

U Mosulu militanti Islamske države namjerno uzimaju djecu za metu te ih ubijaju kako bi kaznili obitelji ili ih spriječili u bijegu, dodaje se. Međunarodne organizacije procjenjuju da je više od 100.000 civila, od čega su polovina djeca, zatočeno u iznimno opasnim uvjetima u Starom gradu, posljednjoj četvrti koju u Mosulu još drže pripadnici Islamske države.

Više od 1000 djece je ubijeno i više od 1100 ranjeno ili osakaćeno od 2014. kada su islamski ekstremisti zauzeli velike dijelove Iraka, navodi UNICEF. Čak 4650 djece odvojeno je od svoje obitelji. Militanti su izgubili većinu iračkih gradova u kojima su bili uspostavili svoju kontrolu, nakon serije ofenziva koje su započele 2015. godine. Vrlo su blizu toga da konačno potpuno izgube Mosul, grad na sjeveru zemlje.

Teroristička skupina Islamska država digla je u zrak poznatu džamiju Al-Nuri u Mosulu, priopćila je iračka vojska. Irački zapovjednik zadužen za ofenzivu u Mosulu rekao je da su se njegovi vojnici nalazili 50 metara od džamije u trenutku kada su džihadisti “počinili još jedan povijesni zločin”. Tisuće pripadnika iračkih snaga sigurnosti, kurdskih pešmerga boraca, članova sunitskih arapskih plemena i pripadnika šijitske milicije sudjeluju u borbama za ponovno zauzimanje grada. Akcija je pokrenuta u listopadu prošle godine. Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je da uništenje džamije u Mosulu predstavlja službenu objavu poraza takozvane Islamske države. ISIL-ovci tvrde da je kompleks džamije uništio američki zrakoplov, što je SAD demantirao. Inače, teroristička skupina IS upravo je u toj džamiji 2014. godine proglasila “kalifat”. Poznata iračka džamija bila je stara više od 800 godina. Zapovjednik američkih snaga u Iraku, generalmajor Joseph Martin izjavio je da je uništeno jedno od velikih blaga Mosula i Iraka. “Ovo je zločin protiv naroda Mosula i Iraka i primjer je zašto ova brutalna organizacija mora biti uništena”, rekao je Martin.

Eduard SOUDIL/H
Djeca čine 28 posto žrtava trgovanja ljudima na svijetu

l 200 tisuća djece bez pratnje zatražilo je azil u 80-ak zemalja u 2015. i 2016. godini.

l 170 tisuća djece bez pratnje zatražilo je azil u Europi 2015. i 2016.

l Djeca bez pratnje i djeca odvojena od obitelji činila su 92 posto sve djece koja su pomorskim putem stigla u Italiju 2016. i u prvim mjesecima 2017.

l Djeca čine 28 posto žrtava trgovanja ljudima na svijetu.

Najčitanije iz rubrike