Osijek
KAKO IZGLEDA AKCIJA HŽ-A “VLAKOM NA MORE” IZ OSIJEKA

Vlakom do Šibenika za “samo” 23 sata vožnje?!
Objavljeno 23. lipnja, 2017.
Zanimljivo je što je samo linija za Rijeku direktna

Hrvatske željeznice od 15. lipnja imaju akcijsku ponudu u kojoj promoviraju putovanje na Jadran vlakom, i to pod jednostavnim nazivom “Vlakom na more”. Tako iz Osijeka nude mogućnost putovanja vlakom do Rijeke, Splita i Šibenika, ali zanimljivo je što je samo linija za Rijeku direktna, na njoj nema presjedanja, a u ponudu koju reklamiraju kao “bezbrižnu, bez gužvi i po povoljnim cijenama“ uvrstili su i vlak iz Osijeka kojim se, uz čak tri presjedanja, do Šibenika putuje enormna 23 sata. Za sve koji do mora vole “lagano” ili se prisjetiti kako su na jug putovali naši stari, tu je i linija za Split kojom će im iz Osijeka trebati 20 sati. Naime, vozni red vlakova Hrvatskih željeznica iz Osijeka za Jadran izgleda ovako: najbrža linija do Šibenika je ona koja traje samo 12 sati i 40 minuta, a vlak kreće u 1.06 iz Osijeka i stiže u Zagreb u 6.27, i to nakon točno 40 stajanja, odnosno postaja, do Zagreba. U Zagrebu se potom presjeda na IC vlak, ali i čeka više od sat vremena da bi se krenulo dalje, u 7.35. Potom se do 13.08 vozi put Dalmacije, gdje se u Perkovićima opet presjeda na putnički vlak, kojemu treba još 30 minuta do Šibenika, u koji se na kraju stiže u 13.46. Osim što je to najbrža linija, to je i linija s najmanje presjedanja. Osim toga vlaka nudi se još pet polazaka, i to u 5.27, zatim u 7.51, 16.23, 18.15 i 22.30. Upravo se tim posljednjim, večernjim vlakom, u 22.30, do Šibenika putuje čak 23 sata i 5 minuta. A sve spomenute linije imaju čak tri presjednaja, i to, uz Zagreb i Perkoviće, i u Oštarijama, osim linije u 16.23. Putujete li tom linijom putovanje će trajati 13 sati i 52 minute, a presjedat ćete u Vinkovcima, Zagrebu, Ogulinu i Perkovićima da biste u Šibenik stigli u 6.15 drugog dana. Cijena tog puta također je snižena, na 240 kuna u jednom smjeru, ovisno o vlaku za koji se odlučite. Za Split se iz Osijeka može ići s čak sedam linija, ali na njih šest može se očekivati dva presjedanja, i to u Zagrebu i Oštarijama, a samo je jedna linija s jednim presjedanjem, i to ona noćna, u 1.06, na kojoj se presjeda, kao i na spomenutoj liniji za Šibenik, u Zagrebu s jednosatnim čekanjem. U Split se stiže za 12 sati i 48 minuta, a odaberete li vlak koji iz Osijeka kreće u 10.58, u Split ćete stići za 19 sati i 58 minuta. To putovanje također će vas stajati 240 kuna, jer od 15. lipnja do 31. kolovoza 2017. navedene cijene vrijede i u 1. i u 2. razredu svih vlakova.

Najelegantnije vlakom iz Osijeka do Jadrana stići će svi putnici koje se odluče putovati u Rijeku. Vlak iz Osijeka kreće u podne i četiri minute, a u Rijeku stiže za 8 sati i 39 minuta bez i jednog presjedanja, i to po cijeni od 185 kuna u jednom smjeru. Inače, HŽ, vjerojatno svjestan trajanja putovanja, putnicima nudi odabir noćnog vlaka i “Hostela na kotačima”, odnosno kušet-kola s cijenom od dodatnih 77 kuna po ležaju. No ležaj je moguće dobiti tek od Zagreba. Onima koji žele najveću udobnost putovanja preporučuje se putovanje u vagonima za spavanje. Moguće je odabrati odjeljak u kojemu ćete putovati sami (Single), odjeljak Double, za dvije osobe, ili odjeljak Tourist. Cijene odjeljka u vagonima za spavanje na relaciji Zagreb – Split i Split – Zagreb kreću se od 114 do 304 kune.

Nefreteta Z.EBERHARD
ZA 100 KUNA PREVEZITE AUTO VLAKOM OD ZAGREBA DO SPLITA

Hrvatske željeznice nude i mogućnost prijevoza automobila na more pod nazivom Auto-moto vlak. Naime, i ta je mogućnost dostupna tek od Zgareba, i to tako da se uz kupljenu putničku kartu za prijevoz automobila doplati 101 kuna ili 51 kuna za motocikl. Prijevozne karte za putnike i vozila u ponudi Auto-moto vlak uz predočenje vozačke i prometne dozvole za vozilo kupuju se na blagajnama kolodvora Zagreb Glavni, Split, Varaždin, Osijek, Vinkovci i Slavonski Brod. Zbog ograničenog broja vozila koja se primaju za prijevoz karte je potrebno kupiti u pretprodaji. Primaju se isključivo ispravna i registrirana vozila čija visina ne prelazi 155 cm. Vozila je moguće utovariti sat i pol prije polaska vlaka. U Zagrebu se vozila ukrcavaju na ulazu istočno od zgrade Hrvatske pošte, u Ulici kneza Branimira bb, a u Splitu na ulazu na parkiralište između željezničkog i autobusnog kolodvora.

rekord

DO ŠIBENIKA SE PRESJEDA I DO ČETIRI PUTA

Možda ste propustili...

RADOVI NA RASKRIŽJU HUTTLEROVE I HADRIJANOVE

Do KBC-a i Hitne obilaznim putem

FFOS: 9. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP

Jačanje potencijala za preventivne aktivnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOD SPOMEN OBILJEŽJA

Nemetin obilježio 30 godina od najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu

2

RADOVI NA RASKRIŽJU HUTTLEROVE I HADRIJANOVE

Do KBC-a i Hitne obilaznim putem

3

FFOS: 9. ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP

Jačanje potencijala za preventivne aktivnosti