Osijek
ENERGETSKA OBNOVA

Županiji odobreno čak
19 projekata energetske
obnove školskih zgrada
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Osječko-baranjska županija svakako se može svrstati među vodeće županije u Hrvatskoj po uključenosti u projekte energetske učinkovitosti. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada su realizirani projekti obnove fasada (vanjskih ovojnica) zgrada javnih ustanova, poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima pa do projekta energetske obnove nestambenih zgrada. Riječ je o ukupnom iznosu većem od 53,2 milijuna kuna, od čega je financijska obveza Županije bila samo jedna trećina toga iznosa.

Sada ponovno dobre vijesti. Na raniji Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Županija je prijavila 20 projekata - zgrada škola. Osnovni preduvjet za prijavu bila je izrađena projektna dokumentacija koju je Osječko-baranjska županija u cijelosti financirala za sve škole.

- Naposljetku, Odbor za odabir projekata dostavio je Županiji obavijest kako je pozitivno ocijenjeno 19 projekata, četiri za srednje i petnaest za osnovne škole - izvijestit će Ivana Katavić Milardović u ime županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, koji operativno (i očito uspješno) provodi ove poslove.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 62 milijuna kuna. Raspodjela financijske obveze je takva da su 34,7 milijuna kuna nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a udio Županije je 27,4 milijuna kuna.

Realizacijom ovih projekata obnovit će se vanjske ovojnice zgrada škola, zamijeniti vanjska stolarija, zamijeniti primarni energent, ugraditi termostatski ventili i zamijeniti rasvjetna tijela, a sve sukladno projektima svake škole pojedinačno.

- Osječko-baranjska županija osigurala je u svom proračunu potrebna sredstva za sufinanciranje navedenih projekata. U cilju racionalnog trošenja vlastitih proračunskih sredstava Županija će za svoj udio sufinanciranja aplicirati prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU - kaže Katavić Milardović. Posve je izvjesno kako će se realizacijom ovih projekata omogućiti povećanje energetske učinkovitosti, smanjiti potrošnja energenata i stvoriti preduvjeti za kvalitetniji rad i ugodniji boravak učenika i djelatnika škola najveće slavonske županije.

Dario KUŠTRO
ODOBRENI PROJEKTI OBNOVE

l Osnovna škola Dalj

l Osnovna škola Ladimirevci

l Srednja škola Isidor

Kršnjavi Našice

l Osnovna škola Ivane

Brlić Mažuranić Koška

l Osnovna škola Miroslava

Krleže Čepin

l Osnovna škola Hrvatski

sokol Podravski Podgajci,

PŠ Črnkovci

l Druga srednja škola

Beli Manastir

l Osnovna škola Matije

Petra Katančića Valpovo

l Osnovna škola Milka

Cepelića Vuka

l Osnovna škola Vladimira

Nazora Feričanci

l Osnovna škola Čeminac,

PŠ Kozarac

l Gimnazija A. G. Matoša Đakovo

l Osnovna škola Vladimir

Nazor Čepin

l Osnovna škola Josipa

Kozarca Semeljci

l Osnovna škola

Zmajevac PŠ Kotlina

l Osnovna škola Zmajevac

PŠ Novi Bezdan

l Graditeljsko-geodetska

škola Osijek

l Osnovna škola

Šećerana PŠ Petlovac

l Osnovna škola Ante

Starčevića Viljevo, PŠ Kapelna

VIŠESTAMBENE ZGRADE

Svjesni činjenice da većina suvlasnika višestambenih zgrada nije u mogućnosti iz pričuve osigurati financijska sredstva za obnovu zgrada, Županija je pokrenula i kreditnu liniju za kreditiranje “energetske obnove”. Ona se realizira u suradnji s poslovnim bankama s kojima je potpisan ugovor, a Županija subvencionira i kamatu s dva postotna poena. Osim Županije, u dodatnu subvenciju kamate uključili su se gradovi Beli Manastir, Belišće, Đakovo i Osijek.

Preduvjet za energetsku obnovu višestambenih zgrada je izrađena projektna dokumentacija. Budući da i to iziskuje znatna sredstva, Osječko-baranjska županija će nadoknaditi i troškove izrade glavnog projekta, nakon što suvlasnici zgrada realiziraju kredit, i to u iznosu do 50 tisuća kuna.

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike