TvObzor
“FARGO”

Maestralni esej o ljudskoj zlobi, pohlepi i gluposti
Objavljeno 23. lipnja, 2017.
Serija već tri sezone uspješno dokazuje dvije stvari: da je Noah Hawley trenutačno jedna od najvećih faca na TV-u i da je njegovo čedo, koje nas vodi u snijegom pokriveni sjever Sjedinjenih Država, zapravo priča o svima nama

Sve dok vam film ne pretvore u seriju mnogi od nas neće znati cijeniti sedmu umjetnost i vlastito djelo - rekao je poznati američki redatelj kada su mu od kultnog filma napravili trash-seriju koja je doživjela samo jednu sezonu. I koja nije prikazana do kraja. I bio je u pravu, jer tek kada vam omiljeni likovi dođu na male ekrane i kada ih autori serije pretvore u karikature sjetit će te se koliko je film uistinu moćan medij. Naime, posljednjih godina sve je učestaliji slučaj da se od kultnih filmova, ali i onih koji to nikada nisu bili, snimaju serije, koje, s više ili manje uspjeha žive određeno vrijeme na malim ekranima. Međutim, ako ste pomislili kako je to trend posljednja dva desetljeća, iznenadit će te se. Vjerovali ili ne, neki od najslavnijih filmova u povijesti doživjeli su svoju tv verziju. “Zameo ih vjetar” dobio je svoju inačicu zvanu “Scarlett”, “Casablanca” je imala čak dvije serije iz 1955. i 1983. godine, a ne treba zaboraviti ni “Serpica”, ili “Sedmoricu veličanstvenih”.

Serije koje su nadišle originale

No, stvari su izmakle kontroli posljednjih godina, jer na televiziji se počeo okretati veliki novac, o čemu svjedoče i milijunski iznosi koji se znaju potrošiti samo na jednu epizodu “Igre prijestolja”, “Westworlda”, ili “Marca Pola”. Stoga, svaki put kada producenti nemaju originalnih ideja i scenarija posežu za filmovima. “Specijalni izvještaj”, “12 majmuna”, “Savršena formula” , “Od sumraka do zore”, “Smrtonosno oružje”, “Dan obuke”, samo su neki od naslova koji su sletjeli na male ekrane, a koji ne mogu ući u istu rečenicu sa svojim izvornikom.

S druge strane postoje serije koje su nadišle svoje originale, poput recimo danas kultne “Buffy”, zatim “Friday Night Lights”, “Roditelji i djeca”, ili “Hannibala”, koji je u tri sezone uspio vratiti Hannibala Lectera na mjesto koje i zaslužuje. U podsvijest pop-kulture kao jednog od najvećih negativaca koje smo imali prilike upoznati. A imamo i “Fargo”, koji već tri sezone uspješno dokazuje dvije stvari. Kao prvo da je Noah Hawley trenutačno jedna od najvećih faca na TV-u i drugo - da njegovo čedo, koje nas već treću sezonu vodi u snijegom pokriveni sjever Sjedinjenih Državama, zapravo serija o svima nama. Ljudima. Stoga, ako do sada niste gledali “Fargo” s izgovorom kako je sjajni film braće Coen vaš omiljeni film 90-ih, koji nikada nije trebao biti prerađen za televiziju, reći ću vam - NEMATE POJMA.

Fargo već tri godine pripovijeda potpuno novu vrstu "istinite kriminalističke priče" te svaki put prati novi slučaj i nove likove, sve prožete tipičnim humorom, ubojstvima i karakterističnom ljubaznošću stanovnika Minnesote, zbog kojih je film postao antologijski klasik. Krenimo redom, prva sezona imala je Billyja Boba Thorntona i Martina Freemana koji su odigrali možda svoje najbolje uloge u karijeri. Druga sezona bila je još bolja, razrađenija, urnebesnija, a soundtrack koji ju je pratio bio je možda i najbolji ikada na televiziji, a cijeli glumački ansambl pokazao se kao sjajan odabir, u kojemu su posebno briljirali Jean Smart, Jesse Plemons, Kirsten Dunst i Bokeem Woodbine. I tako dolazimo do treće sezone.

Simfonijska bajka “Peđa i vuk”

Radnja treće sezone odvija se 2010. godine. U St. Cloudu Ray Stussy (Ewan McGregor) službenik koji se bavi zatvorenicima puštenim na uvjetnu slobodu i njegova djevojka, inače bivša zatvorenica, Nikki Swango (Mary Elizabeth Winstead), sanjaju o boljem i bogatijem životu. Stoga odluče ukrasti vrijednu poštansku markicu Rayevem starijem Emmit (također ga glumi McGregor), samoproglašenom kralju parkirališta u Minesoti. Međutim, Rayev i Nikkin plan ubrzo naiđe na mnoštvo prepreka, jer postanu upleteni u dvostruko ubojstvo, a jedno o njih je i nasilna smrt očuha bivše policijske načelnice Eden Valleya Glorije Burgle (Carrie Coon). U međuvremenu Emmit i njegov partner u firmi Sy Feltz (Michael Stuhlbarg) odluče vratiti dug sumnjivoj kompaniji koja ima je izišla ususret te posudila popriličnu svotu novca nakon što se dogodio pad burze. No, ova misteriozna kompnija i njezini zaposlenici V. M. Varga (David Thewlis) i Yuri Gurka (Goran Bogdan), imaju drugačije planove.

Kao i sve predhodne sezone, treća sezona će vas uvući u priču već uvodnom scenom policijskog ispitivanja u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Zatim će te se povezati sa likovima, koji su naravno sjajno smišljeni, vrhunski napisani i još bolje odglumljeni. Posebice se to odnosi na Carrie Coon i Michaela Stuhlbarga, koji vladaju ekranom svaki put kada se pojave na njemu. A tu je i maestralno osmišljena četvrta epizoda u kojoj je svaki lik predstavljen jednim instrumentom, uzimajući Prokofjevu simfonijsku bajku “Peđa i vuk” kao podlogu. A s obzirom na to da naš hrvatski glumac Goran Bogdan glumi jednu od većih uloga u seriji, vjerujem da će vas treća sezona “Farga” oduševiti, kao i mene.

“Fargo” je vrhunska serija, koja uspijeva na brutalan, ali istovremeno i šaljiv način ispričati priče od ljudskoj pohlepi, gluposti i zlobi.

Piše: Nikola KUČAR
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike