Regija
UMIROVLJENIČKE DANE KRATE KARTANJEM

Marija i Ljubica “rasturile” u beli 60-ak iskusnih kartaša
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

ĐAKOVO

Njih dvije zajedno imaju 158 godina, umirovljenice su, Đakovčanke, ponosne mame i bake, članice đakovačke podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), ali i vrhunske – belašice! Ljubici Kurtz je 74, a Mariji Buljević 84 ljeta, a svoje zlatne godine i zaslužene umirovljeničke dane krate igrajući belot, po naški belu. Mnoge žene, pa i muškarci, iako su htjeli, nikako nisu uspjeli proniknuti u pravila te kartaške igre. Kažu, prezahtjevna je, no dvjema vremešnim umirovljenicama ide od ruke ili, bolje rečeno, od špila! Potvrdile su to i protekle nedjelje, na jezeru Borovik, gdje su održani 11. sportsko-rekreativni susreti SUH-a Osječko–baranjske županije, a koji su okupili više od 140 umirovljenika, sportskih rekreativaca koji su se natjecali u šahu, pikadu i belotu. Lijepo vrijeme, prekrasna priroda uz jezero te lijepo uređen ambijent Campa Borovik dodatno su poticali na natjecateljski duh vremešnih, no krepkih sudionika Susreta. Gospođe Ljubica i Marija, dakako, briljirale su u beli, osvojivši zlatni pehar i medalje, izbacivši “iz stroja” čak 62 natjecatelja iz cijele Osječko-baranjske županije. Dvije vremešne belašice izbacivale su jednu po jednu ekipu, ostavši u samom finalu s ekipom iz Donjeg Miholjca koju su “tukle” 2 : 0.

– Jesam li vam unaprijed rekla da se predate! - uzviknula je 84-godišnja gđa Marija Buljević, nakon što je s partnericom Ljubicom pobijedila i “dečke” iz Miholjca.

- Ljudi ne mogu vjerovati, muški se čude. Možete si misliti – dvije babe i pobijedile! Kada su dečki iz Miholjca došli s nama u finale, rekli smo im odmah: Dečki, predajte se! - prepričala je pobjedničku atmsoferu s Borovika 74-godišnja gđa Ljubica. Ona je mirovinu stekla radeći u pošti, a gđa Marija u nekadašnjoj Aromi. Umirovljeničke dane krate druženjem u udruzi. Belu, kažu, samo igraju u njezinim protorijama, u SUH-u, samo s penzionerima.

– Belu me nije nitko posebno učio, samo sam gledala sa strane kako drugi igraju i eto... - kaže skromno gđa Ljubica. – U Strizivojni smo osvojile srebro - dodaje gđa Marija.

– Djeca su oduševljena. I kći i ja znamo kartati - kaže Ljubica. Zlatni pehar s Borovika krasi prostor udruge, a medalje su dvije vremešne belašice ponijele kući, na vidljiva mjesta u svojim vitrinama. Jer njih, rječnikom prekaljenih kartaša rečeno, hoće karta...

Suzana ŽUPAN
Zaintrigira vas ta igra...

“Bela je vrlo zanimljiva; jedva čekaš da dobiješ četiri untera, četiri devetke..., pa to ne dođe, pa si malo ljutit... zaintrigira vas ta igra”, otkriva tajne, inače, uvjetno rečeno, “muške igre”, bele, umirovljenica Ljubica Kurtz.

Ljubici Kurtz je 74, a Mariji Buljević 84 ljeta, obje su iz Đakova

Najčitanije iz rubrike