Regija
U ISTOJ SEZONI

Beli Manastir sad ima dva prvaka
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

BELI MANASTIR

Nogomet se u jedini baranjski grad vraća - na mala vrata. Zaključak je to nakon završnih kola Baranjske i II. županijske nogometne lige, nogometnog Kupa Baranje i kvalifikacija za popunu I. županijske nogometne lige.

Loši uvjeti

U svim su spomenutim natjecanjima trijumfirali - Belomanastirci. ŠNK Baranja-Belje i NK Šparta. Uspjeh je to veći što su oba kluba poprilično opterećena tankim budžetom, nedostatkom igračkog kadra i gotovo katastrofalnim uvjetima koje im pruža Gradski stadion na kojem su obje ekipe domaćini i održavaju treninge. Krenimo od Baranje-Belje, ekipe koja se tijekom 25 godina postojanja od drugoligaškog natjecanja spustila do predzadnjeg natjecateljskog stupnja. Uspon je, na neki način, počeo prije dvije-tri godine, kada su klupske boje branili većinom kadeti. Kako je vrijeme odmicalo, momčad je stasala (za baranjske i nešto šire okvire) u respektabilnu ekipu, koja cijelu prošlu sezonu nije znala za poraz. Pognutih glava zeleni sag napustili su samo nakon izvođenja jedanaesteraca protiv više rangiranog BSK-a iz Bijelog Brda (u Županijskom kupu) te prve kvalifikacijske utakmice u Čepinu protiv tamošnjeg Klasa. Prednost Čepinčana anulirali su nakon tjedan dana u Belom Manastiru. Do kvalifikacija za viši stupanj natjecanja izborili su se kao prvoplasirana ekipa u II. Županijskoj ligi, a pobjedničkom pokalu valja dodati i onaj za osvojeni baranjski Kup, kako ove, tako i prošle godine.

- Sve što je postignuto treba zahvaliti entuzijazmu i trudu - priča predsjednik klupske Uprave Siniša Jukopila, koji je na ovoj funkciji tri godine. Slaže se kako su uspjesi dolazili unatoč lošim uvjetima, nedostatku novca i malobrojnom kadru. Svoj su udio, dodaje, dali grad Beli Manastir i (dijelom) Belje. Godišnje je u klub pristizalo prosječno 95.000 kuna iz gradskog proračuna i 30-ak tisuća od Belja, premda za jednu (normalnu) sezonu treba gotovo 200.000 kuna. No, priča ide dalje.

Rad s mladima

- Igrači su dobili zasluženi odmor, a četveročlana Uprava radi. Predstoje pregovori, u prvom redu s vlastitim igračima, a potom eventualnim pojačanjima. Želimo se bazirati na dečke iz Belog Manastira - kaže Jukopila, podsjećajući kako su najveći dio tereta proteklih godina ponijeli upravo mladići iz Belog Manastira, uz tek dvojicu-trojicu igrača iz okolnih mjesta. Lovorike su ponijeli i igrači znatno starijeg gradskog rivala - NK Šparte, kluba koji je svojevremeno žario i palio diljem bivše države, ali je njegov status, zbog brojnog spleta okolnost, godinama bi zamrznut. U trećoj sezoni natjecanja od odmrzavanja statusa osvojili su prvo mjesto u Baranjskoj ligi i plasirali se u viši stupanj natjecanja, a zavidne su rezultate pokazale i njihove mlađe selekcije.

- Naši ciljevi za budućnost su proširiti rad s mladima i imati sve selekcije te se plasirati u višu kvalitetnu skupinu. Planiramo čak i utjeloviti nagradu za najbolje strijelce mlađih klupskih kategorija, koja će se zvati Nagrada Đuro Lang. Seniorska momčad otići će na pripreme u Novigrad, a mlađi uzrasti na jesenski kamp u isto mjesto te tijekom idućeg proljeća na jedan od najvećih turnira za mlade nogometaše u Španjolsku - priča Oleg Šimić, predsjednik Uprave NK Šparta, naglašavajući kako žele nastaviti dobru suradnju s NK-om Osijek, te je započeti s još nekim klubovima, stvoriti uvjete za karantenu te revitalizirati još jedan stari baranjski klub NK Jadran. Ističe kako postoje i poslovni ciljevi, među kojima izdvaja kupnju igrališta u Kneževu, kao i pregovore o vraćanje u vlasništvo Gradskog stadiona.

Ivica GETTO
“Oba kluba imaju moju potporu”

“Oba belomanastirska kluba imaju moju potporu”, kaže gradonačelnik Tomislav Rob, ističući kako će ovih dana primiti predstavnike uprava i igrače kako bi im osobno čestitao. Ističe da će novčana potpora, kako kroz ZSU tako i gradski proračun, sigurno biti veća jer su oba kluba izborila plasmane u viši stupanj natjecanja, ali sve u okviru proračunskih mogućnosti. Dodaje kako je sretan zbog uspjeha oba kluba, te kako će se o oba brinuti na isti način.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

KAPITALNE INVESTICIJE U ZASELCIMA ZOLJANA I PRIGRADSKOM NASELJU MARTINU

Sportski centar, ceste i vodovodi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana