Mozaik
35. SMOTRA FOLKLORA LIDAS

40 godina KUD-a
Orljava u Pleternici
Objavljeno 22. lipnja, 2017.

Dva velika jubileja obilježena su ovog vikenda u Pleternici, 40 godina od osnivanja KUD-a Orljava te 35 godina Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva (LIDAS) u Pleternici, koji su počeli smotrom folklora, a poslije se razvili u nekoliko manifestacija koje u Pleternici traju cijeli lipanj.

Ovogodišnja smotra počela je po tradiciji, svečanim mimohodom svih sudionika ulicama Pleternice, na čelu s dvadesetak konjanika i konjskih zaprega i kočija. Uz pjesmu i ples prikazali su svoje gizdave nošnje, svoju tradiciju i običaje 13 folklornih društava i skupina iz tri susjedne države: BiH, Srbije i Mađarske. Društva su to koja njeguju hrvatsku kulturnu baštinu. Na pozornici Stadiona malih sportova ponovno smo vidjeli sva društva u dvoiposatnom programu, pred punim gledalištem, a predstavili su se, prvo, domaćini, KUD „Orljava“ Pleternica, HKUD „Crnač“ Široki Brijeg, BiH, Mađarska kulturna udruga „Petofi Sandor“, Kerekedo Kotlina, KUD Zavičajno društvo „Rama“ Pleternica, KUD „Filipovčice“ Komletinci, KUD „Konoplje“, Kemlja Ugarska, Mađarska, Muška pjevačka skupina „Grabarčani“, KUD „Jeka“ Hrvatska Dubica, KUD „Svilenka“ Buk, HKUD „Radost“ Sela, Sisak, KUD „Desinec“ Donji Desinec, KUD „Joakim Hardi“ Petrovci, HKC „Bunjevačko kolo“ Subotica, Ogranak Stari Žednik, Vojvodina, Srbija.

Folkloraše i skupine sa svim povijesnim podatcima najavio je poznati voditeljski par na LIDAS-u, Katarina i Vlatko. Smotri su nazočili pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je i otvorila jubilarnu smotru, njezin zamjenik Domagoj Katić i saborski zastupnik Franjo Lucić. Nakon smotre na pozornici folkloraši su nastavili druženje uz svečanu večeru i pjesmu, koju su započeli „Grabarčani“, a nastavila mladost iz gostujućih folklornih društava. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike