Tehno
BOSCH

Nova tvornica za poluvodiče
Objavljeno 23. lipnja, 2017.

Radi zadovoljavanja potražnje koja je posljedica sve većeg interneta stvari (IoT - internet of things) i sve više primjena mobilnosti, na novoj se lokaciji planira izrada čipova temeljenih na poluvodičkim pločicama od 12 inča.

Završetak gradnje te tvornice s naprednom tehnologijom planira se za kraj 2019. Nakon uvodne faze proizvodnja će vjerojatno početi krajem 2021. Ukupno ulaganje u lokaciju iznosit će oko milijardu eura.

“Nova tvornica poluvodičkih pločica najveće je pojedinačno ulaganje u Boschevoj povijesti, koja traje više od 130 godina”, izjavio je dr. Volkmar Denner, predsjednik Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. U Dresdenu će se otvoriti i do 700 novih radnih mjesta.

“Poluvodiči su glavni dijelovi svih elektroničkih sustava. S rastom povezivosti i automatizacije primjenjuju se na sve više i više područja. Povećanjem našeg kapaciteta proizvodnje poluvodiča polažemo zdrav temelj za budućnost i jačamo svoju konkurentnost”, dodao je Denner. Prema ispitivanju tvrtke PricewaterhouseCoopers, svjetsko tržište poluvodiča rast će više od 5 posto godišnje do 2019., pri čemu će tržišni segmenti mobilnosti i IoT-a znatno napredovati.

Poluvodiči su ključna tehnologija za naše moderno doba, osobito sada kada proizvodnja, mobilnost i domovi postaju sve više povezani, elektrificirani i automatizirani. Postupak proizvodnje poluvodičkih čipova uvijek počinje silicijskim diskom koji se naziva pločica. Što je promjer veći, to se može proizvesti više čipova po ciklusu proizvodnje. U usporedbi s uobičajenim tvornicama za proizvodnju poluvodičkih pločica od 6 i 8 inča, 12-inčna tehnologija poluvodičkih pločica nudi mogućnost ekonomija razmjera. To je važno jer Bosch tako može odgovoriti na sve veću potražnju za poluvodičima, koja je posljedica povezane mobilnosti i primjena povezanih s pametnim domovima i pametnim gradovima.M.R.

Najčitanije iz rubrike