Osijek
NAJBOLJI KULEN

Šampinska titula kulenu Dušana Jurića
Objavljeno 21. lipnja, 2017.

S ukupnih 93,94 osvojena boda kulen pod šifrom K-48 proizvođača Dušana Jurića iz Petrove Slatine šampionski je kulen XVII. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek. Danas (srijeda) upriličena je podjela medalja, od ukupno 53 pristigla i ocijenjena uzorka, dodijeljeno je pet zlatnih medalja, 31 srebro, 13 bronca i četiri diplome.
- Kroz ovih sedamnaest godina, koliko ovom manifestacijom nastojimo povećati proizvodnju kulena i njegovu kakvoću pokazalo se kako smo dostigli određeni kontinuitet po broju prijavljenih proizvođača, istaknut će Ernest Nad, tajnik Organizacijskog odbora ovog ocjenjivanja. A ono se realizira u suradnji s osječkim Prehrambeno-tehnološkim te Poljoprivrednim fakultetom. Profesor Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačkog suda, u jednoj rečenici je zapravo sažeo sukus natjecanja.
- Oni proizvođači koji kulen prave mesom iz marketa na ovakvim natjecanjima jednostavno ne prolaze. Dakle kulen proizveden od svinja iz tradicionalnog uzgoja je osnovni korak k putu uspjeha, rezimira Kušec.
 A upravo šampion natjecanja Jurić je na tome tragu. Kulen prozvoda od bravaca, kako kaže “ne prestarih, ne premladih”, težine oko 170 kilograma iz vlastitog uzgoja.
-  No nije proizvodnja kulena samo držati se recepture prilikom pravljenja smjese, valja poznavati i cijeli tijek daljnjeg procesa, od predzrenja, zrenja, sušenja... kazuje šampion. Prije dvije godine osvojio je šampionsko titulu na još jednom od ovdašnjih ocjenjivanja kulena, uz ovu pobjedu znak je to da se iz proizvodnje za kućnu uporabu otisne u profesionalnu proizvodnju.
 A njega i sve oni koji su krenuli tim putem još snažnije će poticati i Osječko-baranjska županija. Okupljene je naime pozdravio župan Ivan Anušić koji je povukao paralelu između uloženog truda i cijene koju postiže “preko noći ulovljena i sutradan u restoranu poslužena morska ribe” i višemjesečnog, i do samog kraja upitnog rezultata proizvodnje kulena, odnosno poljoprivredne proizvodnje općenito.
- Kako bi naši proizvodi dosegnuli cijenu koju sigurno zaslužuju, Županija će u naredno vrijeme kroz programe poticaja poticati vašu proizvodnju ali ćemo i još više raditi na brendiranju kulena i sličnim domaćih proizvoda na europskom tržištu, istaknuo je Anušić.
U ime organizatora natjecanja, HKG ŽK Osijek, tradicionalni dar pobjedniku - punilicu smjese, uručio je Zoran Kovačević, predsjednik komore.D.Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike