Sport
FENOMEN ZVAN - ŽNK OSIJEK

Dominacija kakva u hrvatskom nogometu nikad prije nije viđena
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Ove je sezone na “Mačkamamu” stigla 11. uzastopna dupla kruna

Uvjerljivom (8:0) pobjedom u finalnoj utakmici Kupa Hrvatske protiv Trnave iz Goričana nogometašice Osijeka zaključile su još jednu uspješnu sezonu. Taj je uspjeh u Daruvaru donio 19. pokal namijenjen pobjedniku državnog kupa u vitrine “Mačkamame”, kamo je nekoliko dana ranije stigao 21. za najbolju ekipu u prvenstvu Hrvatske.

Bez izgubljenog boda i uz čak 157 postignutih pogodaka u 18 susreta, od kojih dva popularne "zečice" nisu odigrala jer protivnik nije došao i zatim izgubio s vrlo prihvatljivih 0:3 (p.f.). Dvostruka je kruna već 11. u nizu i ne nazire se kraj toj dominaciji, jer raspoloživi kadar može još niz godina igrati, a i daje najveći broj državnih reprezentativki, iako se u međuvremenu promijenio izbornik. Božidar Miletić, međutim, morat će za sljedeće akcije “A” vrste pozvati više od pet Osječanki koje su pod njegovim vodstvom standardne: Maja Joščak, Kristina Nevrkla, Ivana Bojčić, Maria Kunštek i Ivana Maltašić. Primjerice Izabelu Lojnu, koja je treći ligaški strijelac, ili Mateju Andrlić, koja je na vrhu toga redoslijeda...

Sve na “Mačkamamu”

ŽNK Osijek je fenomen, a ono što “zečice” rade na terenu je dominacija kakva u hrvatskom nogometu nit je zapamćena nit viđena.

Osječanke su, međutim, u netom okončanoj sezoni uzele sve što se moglo i to ne samo u seniorskoj konkurenciji. Najjača je ekipa uz dvostruku krunu osvojila premijerni ženski malonogometni turnir "Kutija šibica" i veliki međunarodni zagrebačkog Agrama. Istodobno je i kadetska ekipa postala prvak Hrvatske u završnom turniru pobravši i sve pojedinačne nagrade, budući da je Nensi Adamović izabrana najboljom vratarkom, Ena Pernar igračicom, a Lara Lucić bila je prvi strijelac. Prethodno su kadetkinje bile najbolje u regiji gdje su dominirale i njihove klupske kolegice u konkurenciji pionirki, među kojima se posebice istaknula Brođanka Antonela Blažević s 40 postignutih pogodaka. Kuriozitet je da su i početnice bile najbolje u svojoj ligi u kojoj igraju protiv dječaka, a svih 13 konkurenata morali su priznati primat Osječankama za koje briljira 13-godišnja Ivankovčanka Jelena Matanić koja je u 26 "muških" utakmica postigla čak 66 pogodaka.

Aktulani niz od 11 dvostrukih kruna podudara se s dolaskom Bojana Bodražića u klub na čije je čelo formalno involviran prošle godine, nakon što je prethodno obavljao funkciju sportskog direktora. I uvodno ponosno dodao još jednu dimenziju:

Rad i samo rad

- Osim što nam sve moguće natjecateljske kategorije postižu najbolje rezultate u državnim okvirima, te tako jamče tu razinu i u sljedećim godinama, otišli smo korak dalje i počeli organizirano raditi s predškolskim, odnosno uzrastom djevojčica nižih razreda kako bi imali stabilnost za dulje razdoblje. Žao nam je što ostale hrvatske sredine ne prate naš ritam, jer bez konkurencije nema potrebne kvalitete što se najbolje oslikava u međunarodnim reprezentativnim, odnosno klupskim utakmicama kada nedostatak cjelogodišnjih natjecateljskih podražaja bude prevaga. To svake godine iznova osjetimo u Ligi europskih prvakinja u kojoj ćemo predstojećeg kolovoza ponovno sudjelovati u kvalifikacijskoj skupini iz drugog jakosnog šešira. Do prvog pa potom privilegiranog, koji donosi izravni plasman među 32 najbolje ekipe Staroga kontinenta, dug je put. Njemu težimo i podredili smo mu sve aktivnosti intenzivirajući rad sa svim kategorijama naglasak dajući na mlađe, zbog čega je povjerenje vođenja tih ekipa dano najiskusnijem treneru Zvonimiru Kolaku. Seniorke vode Branko Perković i Dejan Berger, a želja nam je pojačati struku pri čemu je doista teško za žene pronaći odgovarajući profil trenera. Igračku bazu uspjeli smo proširiti, jer osim seniorki u pogonu je stotinjak mlađih igračica od kojih s najperspektivnijima potpisujemo stipendijske ugovore. Pri tomu skrbimo o njihovom smještaju i školovanju, tako da smo vrlo poželjno slavonsko-baranjsko odredište, zbog čega se djevojke iz regije češće odluče za istok nego za zapad Hrvatske. Za sve to, dakako, treba osigurati sredstva koja smo do sada redovito i transparentno namicali uz pomoć lokalne zajednice, ali i nemalim vlastitim naporima, tako da smo stvorili primjerene uvjete u općem nepovoljnom okruženju posebice iskazanom na istoku Lijepe Naše. Rezultati su nam pokazatelj i poticaj da smo na dobrom putu, a i činjenica da iz kluba niz godina praktički nitko ne odlazi najbolje govori kakvo smo okruženje stvorili. I atmosferu na kojoj bi nam, izvjesno, pozavidjeli mnogi klubovi ekipnoga sporta - zadovoljno je još jednu uspješnu sezonu arhivirao sveprisutni predsjednik Bodražić.

Dražen LEKŠAN
Igrački kadar

Protekle sezone boje Osječanki branile su sljedeće igračice: Suzana Renata Žigante (5 nastupa/0 pogodaka), Lucija Leoovac (6/0), Dragica Cepernić (9/1), Iva Jakovac (13/0), Violeta Baban (14/2), Maja Joščak (16/25), Mateja Andrlić (16/39), Maria Kunštek (14/1), Martina Šalek (8/8), Mia Pirič (14/1), Ana Kovač (13/0), Antonela Radeljić (16/4), Iva Culek (14/3), Tamara Laslavić (13/4), Izabela Lojna (12/28), Vanesa Markuš (4/0), Ivana Maltašić (16/7), Danijela Lucić (1/0), Sandra Žigić (7/11), Ivana Bojčić (16/8), Kristina Nevrkla (16/6) i Monika Čavić (10/1).

Bojan Bodražić

predsjednik ŽNK Osijek

Rezultati su nam pokazatelj i poticaj da smo na dobrom putu, a i činjenica da iz kluba niz godina praktički nitko ne odlazi najbolje govori kakvo smo okruženje stvorili

Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku