Novosti
ANALITIČARI O SOCIJALDEMOKRATIMA

SDP nema dovoljno jaku ličnost da sada smijeni Bernardića
Objavljeno 21. lipnja, 2017.

Aktualna koalicija HDZ-a i HNS-a zapravo ide na korist SDP-u, kojemu se ovime u potpunosti raščistila scena na ljevici i kao jedina prepoznatljiva stranka lijeve opcije već sada mogu računati na sigurnih 30 posto glasova na sljedećim parlamentarnim izborima. Uvjeren je u to politički analitičar Davor Gjenero.

Naime, upravo je to adut, prema Gjenerovom mišljenju, koji predsjednik SDP-a Davor Bernardić sada treba iskoristiti za jačanje stranke, ali i svoje pozicije na njezinu čelu.

- Bernardić nema otpora u samoj stranci i stranačkim strukturama nego untar stranačke nomenklature koja se nalazi u zastupničkom klubu u Saboru. Svi udari na njega dolaze isključivo iz zastupničkog kluba. Oni uporno odbijaju provoditi njegove inicijative, kao primjerice kadroviranje u parlamentarnim radnim tijelima. Tako nisu htjeli maknuti Igora Dragovana iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Bernardić tako ima permanentnu prijetnju zastupničkog kluba da će, ako bude išta zahtijevao, oni donijeti odluku o izlasku iz SDP-a. Većina tih političara svjesna je kako je ovo kraj njihove političke karijere i ta skupina nada se da će ga uspjeti diskreditirati i da će se pojaviti netko drugi s kim bi oni postigli dogovor. Za sada se kao lider te skupine nametnuo Mirando Mrsić koji ima izrazito nizak stupanj poštovanja od strane stranačkih kolega. Čini mi se da oni nemaju kapacitet za njegovu smjenu, a Bernardić ima potporu Zlatka Komadine kao važnog lidera u istarsko-kvarnerskoj regiji i podršku zagrebačke organizacije, te po regionalnim centrim s kojima on surađuje, za razliku od Milanovića. Ono što Bernardić sada mora napraviti to je ojačati lokalne i regionalne organizacije i smanjiti utjecaj zastupničkog kluba. Ako učini te dvije stvari počet će mu rasti rejting - objašnjava Gjenero.

No, njegov kolega Žarko Puhovski nije siguran da će Bernardić opstati još dugo.

- Sve ovisi o tome kada ćemo imati parlamentarne izbore. Ako do parlamentarnih izbora ipak dođe još ove zime, onda za smjenu Bernardića nema vremena. U tom slučaju mislim da bi se mogla dogoditi velika koalicija u koju bi onda svoje mjesto našao i Bernardić i možda bi onda nešto i naučio i stekao političko iskustvo. No, ako se to ne dogodi onda se stvari mogu lagano “skuhati”. Osobno ne mislim da on dobro vodi stranku. Problem je u tome što nema nikoga tko ima autoritet i prepoznatljivost ni u stranci, ni u javnosti da ga zamijeni. To znači da bi se trebao pojaviti netko novi. Bilo bi idealno da to bude neka mlađa žena - uvjeren je Puhovski.

Nefreteta Z. EBERHARD

Ivan Račan

bivši saborski zastupnik

U SDP-u NEMA OPORBE, VEĆ VELIKE KOLIČINE NEZADOVOLJSTVA

O unutarstranačkim previranjima u SDP-u ovih dana za medije progovorio je i Ivan Račan, sin prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana i bivši saborski zastupnik SDP-a. “Nisam siguran da postoji oporba u stranci. Ono što postoji jest velika količina nezadovoljstva. Gotovo se sve nezadovoljstvo svodi na kadrovska rješenja, suprotstavljanje pojedincima ili skupinama koje su preuzele dužnosti i po tome se dijele na naše i njihove, logikom da će naši osigurati probitak, napredovanje ili funkcije našima, a njihovi neće. Postalo je nevažno unutar stranke tko što zastupa, za što se zalaže, što zna ili može, jer se na funkcije dolazi grupiranjem, odnosno šalabahter demokracijom. To je klijentelizam koji ubija motivaciju i onemogućava kvalitetnu borbu za povjerenje birača. Javnost to vidi i kritike su logična posljedica. SDP-ov prvi korak mora biti rješavanje unutarnjih problema u ustrojstvu i radu stranke kako bi sebe mogao ponovno graditi kao alternativu, ne samo HDZ-u, nego kao alternativu koja u Hrvatskoj može raditi promjene koje su potrebne”, ocijenio je Račan. Ovaj esdepeovac nada se i oporavku SDP-a do predsjedničkih izbora. “Ako SDP uspije pronaći novi put, a do predsjedničkih izbora ima dovoljno vremena, svaki će kandidat SDP-a imati šansu. Vidim više potencijalnih kandidata od Milanovića i Josipovića. Tu su i Komadina, Tonino Picula...”, smatra Ivan Račan.

Možda ste propustili...