Osijek
U REDAKCIJU STIGAO NEOBIČAN VIDEO

U podrumu u Županijskoj
ulici drže patke!
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Držanje domaćih životinja (pa i peradi) u gradskim četvrtima zabranjeno je Odlukom o komunalnom redu Grada Osijeka

Malo je reći da smo se iznenadili kad je u redakciju Glasa Slavonije stigao videosnimak jednog podrumskog prostora u kojem se jasno vidi nekoliko pataka. Prizor je to koji ne bi bio neobičan da je snimljen u nekom od osječkih prigradskih naselja. No, ispostavilo se kako je riječ o samom središtu Osijeka, o Županijskoj ulici, u blizini kružnog toka. U jednom od tamošnjih podruma drže ni manje ni više nego – patke!

- Čujem patke gotovo svaki dan, posebice pred kišu. Nije mi nimalo ugodno, ali očito nemamo izbora - rekla nam je jedna od stanarki u blizini kuće gdje se u večernjim satima, kad je uglavnom tišina, može čuti glasanje karakteristično za kakav seoski krajolik. Štoviše, naša sugovornica kaže da su susjedi u okolici pokušavali izvana zatvoriti podrumski prostor raznim materijalima, no vlasnica pataka (podatci poznati redakciji), kako doznajemo, brzo ih ukloni.

Neki su nam se drugi susjedi požalili na neugodan vonj zbog pačjeg izmeta, no kako se ne žele zamjerati susjedi, do sada se nisu obratili komunalnim redarima.

Iznenađen ovom informacijom bio je Ivica Završki, voditelj Odjela za komunalnu infrastrukturu Gradske četvrti Gornji grad, koji je rekao kako će ovih dana reagirati zbog držanja peradi kojoj ni u kojem slučaju nije mjesto u središtu grada.

- Drago mi je da ste se javili jer mi tu dojavu nismo dobili. Ne razumijem zašto susjedi nisu reagirali i sami nam prijavili, pretpostavljam da ni komunalno redarstvo nije upoznato s tim - rekao je Završki. Dodaje kako će zatražiti postupanje inspekcije i uputiti zahtjev Gradu za izdavanjem rješenja o zabrani držanja domaćih životinja u centru grada.

Držanje domaćih životinja zabranjeno je Odlukom o komunalnom redu Grada Osijeka. Prema članku 131 Odluke, u gradskim četvrtima držanje peradi, zečeva ili kakve druge životinje zabranjeno je, dok se u mjesnim odborima smiju držati, ali uz vođenje računa o zaštiti stanovnika i ne narušavanju izgleda naselja. Nema sumnje da patkama nije mjesto usred slavonske metropole. Pokušali smo, dakako, dobiti pojašnjenje od vlasnice pataka, no do zaključenja ovog broja nismo uspjeli. Telefonski je broj u kvaru, a nismo je pronašli ni na njezinoj kućnoj adresi.

Marija MIHELIĆ
PILIĆI U SVAČIĆEVOJ, KOZA NA SJENJAKU

Krajem prošle godine susjedi su se žalili na piliće u Svačićevoj ulici, a prije nekoliko godina stanovnici Sjenjaka posvjedočili su i o držanju koze. Dodajmo tome da se godinama u centru grada, pokraj konkatedrale, krajem studenoga organizira kolinje. Sve bi to komunalni redari mogli kazniti ne tako niskim novčanim kaznama - s 1000 kuna građane, s 1500 obrtnike koji drže domaće životinje, odnosno s 5000 kuna pravne osobe koje krše Odluku o komunalnom redu.

susjedi

ŽALE SE NA SMRAD I GLASANJE ŽIVOTINJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike