Osijek
VRKIĆ UGOSTIO ZLATNI ZBOR

“Lipa” pokazala da se Osijek
može nositi s ostatkom svijeta
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

Vezani članci

TRIJUMF NA SVJETSKOM NATJECANJU ZBOROVA

HPD “Lipa” u Salzburgu - Osvojili sve što se moglo

Članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa”, jednog od najstarijih i najnagrađivanijih hrvatskih mješovitih zborova, od 14. do 19. lipnja sudjelovali su na prvom međunarodnom natjecanju Grand Prix Salzburg International Choral Celebration and Competition i još su jednom svoj grad učinili ponosnim, pobravši ondje sve nagrade.

Nakon njihova ih je povratka u Osijek u utorak ugostio gradonačelnik Ivan Vrkić kako bi im zahvalio i čestitao na ovom velikom uspjehu. Tom im je prigodom uručio nagradu u iznosu od 10.000 kuna.

- Zbor je predstavio i sebe i svoj grad na najbolji mogući način u trenutku kada su Osijeku najviše potrebne pobjede, bilo u kulturi, sportu ili poduzetništvu, bitno je da se vidi da se možemo nositi s ostatkom svijeta - poručio je gradonačelnik Vrkić. Istaknuo je kako je ovo bila prigoda kada treba jasno reći kako se do uspjeha dolazi samo postavljanjem jasnog cilja, žrtvom i radom.

Natjecanje je održano u Salzburgu, rodnom gradu Wolfganga Amadeusa Mozarta, gdje su lipašice i lipaši u jakoj konkurenciji od 20 zborova iz 13 zemalja osvojili sve što se osvojiti moglo: zlatnu diplomu, titulu pobjednika kategorije, posebne pohvale za izvedbe, specijalnu nagradu - poziv i izravno sudjelovanje na velikom natjecanju laureata u Budimpešti u svibnju 2018. godine, 2000 eura prve nagrade Grand Prix i naslov ukupnog pobjednika natjecanja. Dirigentica zbora, prof. Valerija Fischbach poručila je da, iako zbor ima mnogo uspjeha iza sebe, točnije deset međunarodnih i ukupno devetnaest osvojenih zlata, ovu pobjedu smatra svojim najvećim uspjehom. Natjecanje se odvijalo u nekoliko kategorija, a članovi su se HPD-a “Lipa”, tradicionalno, natjecali u onoj najtežoj, A1 kategoriji - mješoviti zborovi sa stilski zadanim natjecateljskim programom, u trajanju od 20 minuta. Raznovrstan i zahtjevan program, sastavljen od izabranih skladbi hrvatskih i inozemnih autora, izvodili su pod ravnanjem dirigentice, prof. Valerije Fischbach, a koji je pripremljen uz pomoć kodirigentica prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović. Poseban su program pripremili za revijalni dio tog zborskog događaja koji se odvijao na nekoliko lokacija u Salzburgu. Na povratku iz Austrije na osječkom su im autobusnom kolodvoru obitelj, prijatelji i građani priredili nezaboravan doček uz tamburaše i bećarce. J. Pejaković

Valerija Fischbach, prof.

dirigentica HPD-a “Lipa”

DOBRO PJEVANJE I VESELI DUH

- Osim dobrog, točnog i atraktivnog pjevanja, svi su primijetili naš veseli duh i pozitivnu energiju koju odašiljemo prema publici. Primijećeni smo i kao najbrojniji zbor, koji se sastoji od pjevača od 17 do 70 godina, a članovi žirija posebno su pohvalili balans između glasova i homogenost zvuka između različitih dionica – poručila je dirigentica Fischbach.

Istaknula je kako su za članove zbora četiri dana u gradu kulture bila doista čarobna.

Lipašice i lipaši u Salzburgu su osvojili sve što se osvojiti moglo

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike