Osijek
KBC OSIJEK KUPIO VRIJEDAN UREĐAJ

Videokapilaroskop pomaže u ranom otkrivanju bolesti
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Pravodobna će dijagnoza spriječiti komplikacije koje nosi autoimuna bolest, kaže dr. Milas-Ahić

Klinički bolnički centar Osijek odnedavno se može pohvaliti videokapilaroskopom – prvim takvim uređajem u Hrvatskoj s pomoću kojeg se promatraju kapilare pod ležištem nokta, a za koji je KBC izdvojio stotinjak tisuća kuna. Iako je prije pet godina preko donacije osječka bolnica dobila sličan uređaj, nedavno kupljeni videokapilaroskop, prema riječima reumatologinje, prof. dr. sc. Jasminke Milas-Ahić, puno je sofisticiraniji i može razlikovati dvije vrste bolesnika kod kojih se pojavljuje bljedilo i hladnoća prstiju šaka, tzv. Raynaudov sindrom.

- Pregledavajući kapilare možemo razlikovati bolesnike s primarnim sindromom Raynaud, od bolesnika koji imaju rizik od neke autoimune bolesti. Ova je metoda pregleda potpuno bezbolna, a hladnoća šaka ili bljedilo može se vrlo lako objektivizirati i vidjeti postoji li rizik od autoimune bolesti. Ako su kapilari uredni, uz uredne imunološke nalaze, smatra se da je manje od pet posto šanse da će se kod bolesnika razviti autoimuna bolest - pojašnjava dr. Milas-Ahić.

Videokapilaroskop, dodaje naša sugovornica, pomaže pri ranom otkrivanju bolesti. To je iznimno važno s obzirom na to da što se bolest ranije otkrije, veća je mogućnost sprječavanja njezine progresije. Pravodobna će dijagnoza, kaže dr. Milas-Ahić, spriječiti komplikacije koje ta bolest nosi, a najčešća koja se prati s pomoću ovog uređaja je sistemska skleroza. Pomoću videokapilaroskopa uvelike je poboljšano praćenje aktivnosti bolesti.

- Pet sam godina radila uređajem koji smo dobili iz donacije, a uz to sam se educirala na Reumatološkoj klinici u Pečuhu, jer to u Hrvatskoj prije nitko nije radio. No, uređaj poput onog iz donacije posjeduju još četiri klinička bolnička centra u Hrvatskoj, no on nije sofisticiran kao ovaj novi. Sad kad smo kupili videokapilaroskop, možemo reći da ćemo uspješno detektirati autoimune bolesti - poručila je dr. Milas-Ahić. Dodaje kako se s ovim zdravstvenim problemom u KBC-u Osijek javljaju uglavnom mlađe osobe, i to žene.

Marija MIHELIĆ
Na pregled bez laka na noktima

U sklopu pripreme za pretragu pacijentima se preporučuje skinuti lak s noktiju, i to i do dva tjedna prije pregleda. Također, nije dopušteno geliranje, umjetni nokti i sl., budući da to otežava prikaz kapilara ispod težišta nokta. Pacijent će također prije pregeda do 20-ak minuta boraviti u stabilnoj temperaturi, od 22 do 24 stupnja. Inače, prije sumnje na sindrom Raynaud preporučuje se uputiti pacijenta u imunološku ambulantu odakle, u slučaju potrebe, ide preporuka za ovaj bezbolni pregled.

Jasminka Milas-Ahić

reumatologinja

Pregledavajući kapilare možemo razlikovati bolesnike s primarnim sindromom Raynaud, od bolesnika koji imaju rizik od neke autoimune bolesti. Ova je metoda pregleda potpuno bezbolna.

100

tisuća kuna vrijednost je videokapilaroskopa koji je nabavila osječka bolnica

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike