Novosti
ŽELJELI SU BOLJE OCJENE

Zbog prepisivanja neki su i izbačeni
Objavljeno 21. lipnja, 2017.

Koliko je varanje na ispitima u školama i na fakultetima raširena pojava u nas istražio je portal EduCentar. Čak 95 % ispitanika priznalo je da je bar jednom u životu varalo na ispitu. Kada govorimo o obrazovnoj strukturi, na ispitima i testovima u najvećoj su mjeri pokušali varati ispitanici sa srednjom stručnom spremom, njih čak 98 %, dok su u najmanjoj mjeri varali ispitanici s visokom stručnom spremom (21 % nikada nije varalo na ispitu). Da nije sve tako crno, pokazuje činjenica da je većini ispitanika, od onih koji su varali na ispitima, to samo pomoć pri polaganju testa, a tek 16 % ispitanika je izjavilo kako im je varanje na ispitima glavna metoda na koju se oslanjaju kako bi položili, odnosno dobro napisali test.

Oko 41 % ispitanika izjavilo je kako je za vrijeme srednje škole varalo na gotovo svakom testu, a njih samo 8 % kaže da nikada nisu varali. Za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja petina ispitanika (19 %) varala je gotovo na svakom testu, dok ih 18 % nikada nije varalo. U iznimnim situacijama za vrijeme osnovne škole, varalo je 62 % ispitanika.

Od ispitanika koji su pohađali višu školu ili fakultet njih četvrtina (24 %) varala je na svakom ispitu, no više je ipak onih koji nikada nisu varali za vrijeme studiranja (31 %). Kada je riječ o metodama prepisivanja, većina ispitanika, njih 93 %, koristi šalabahter. Osim šalabahtera, ispitanici se često na ispitu došaptavaju (85 %), dok ih od kolega prepisuje 11 posto.

Moderne tehnologije (mobitele, bubice...) pokušalo je koristiti 19 % ispitanika, a samo 4 % njih se ovime služi kao glavnom metodom varanja na testovima. Samo 8 % ispitanika poslalo je nekoga drugoga umjesto njih da polaže ispit. Najčešći razlog zbog kojeg učenici i studenti varaju je nesigurnost u vlastito znanje (66 %) te nedostatak vremena za učenje (65 %). Najčešća posljedica za to što su ih uhvatili u varanju je opomena (49 % ispitanika je opomenuto) te oduzimanje testa ili ispita (39%). Jedinicu u imenik i poništenje testa dobilo je 31 % ispitanika, 5 % ispitanika izbačeno je iz učionice zbog varanja, a 1 % je zbog toga čak isključeno iz škole. E.S.