Novosti
GRADSKO VIJEĆE OSIJEKA

U ponedjeljak potvrda koalicije Vrkića s Mostom i HDSSB-om?!
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Potvrdi li se dogovor, Ivan Vrkić bit će jedini gradonačelnik od četiri velika hrvatska grada koji je sastavio koalicijsku većinu i dobio stabilnu vlast u Vijeću

Konstituirajuća je sjednica Gradskog vijeća Osijeka sazvana za ponedjeljak (26. lipnja) u 10 sati. Na dnevnom će se redu prve sjednice za 32 nova vijećnika naći četiri točke, među kojima je i svečana prisega članova Gradskog vijeća te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća.

Bit će zanimljivo vidjeti kako je gradonačelnik Ivan Vrkić, s čije je liste u Gradsko vijeće ušlo 12 vijećnika, složio koalicijski dogovor i većinu. Naime, prema neslužbenim informacijama za naš list potvrđeno je kako će podršku i neophodne ruke za većinu Ivanu Vrkiću dati pet vijećnika Mosta i tri vijećnika HDSSB-a, čime je osigurana većina od 20 ruku. Most će time dobiti mjesto predsjednika Gradskog vijeća i navodno je već dogovoreno kako će to biti dr.sc. Željko Požega, inače drugi na listi Mosta. Mjesto prvog dopredsjednika pripasti će Karlu Šatvaru s liste HDSSB-a, dok će drugi dopredsjednik biti Drago Šerić iz stranke Aktivnih nezavisnih umirovljenika s liste Ivana Vrkića. Naši sugovornici tvrde da je Most u međuvremenu odustao od svih drugih zahtjeva.

Dragan Vulin umjesto mjesta vijećnika u Gradskom vijeću navodno je odabrao poziciju predsjednika Županijske skupštine koju dogovara s HDZ-om, a njegovo mjesto u Gradskom vijeću pripast će Filipu Glavašu. No, imajući u vidu odnose unutar HDSSB-a, prema informacijama kojima raspolažemo, za ovu je odluku Vulinov uvjet prema Filipu Glavašu bio da u Gradskom vijeću striktno provodi politiku stranke i njega kao predsjednika HDSSB-a.

Inače, u dogovore oko slaganja većine u Gradskom vijeću prema Glasovim izvorima bio je uključen i Anto Đapić, no nije uspio ispuniti uvjet da može ući u vlast samo ako osigura potrebnih sedam ruku. On je navodno pregovarao s tri vijećnika “Biraj bolje” i dva vijećnika s nezavisne liste Danijele Lovoković, ali dogovor očito nije uspio. Buduća konstelacija snaga koju uz Vrkića sada čine Most i HDSSB u Gradskom vijeću trebala bi danas biti i službeno objavljena. Potvrdi li se ovaj dogovor, Ivan Vrkić bit će jedini gradonačelnik od četiri velika hrvatska grada koji je bez problema sastavio koalicijsku većinu i dobio stabilnu vlast u Vijeću. N.Z.Eberhard

TRI VIJEĆNIKA BIRAJ BOLJE IPAK NEĆE S VRKIĆEM U KOALICIJU

Kristijan Šimičić, predsjednik stranke Biraj bolje jučer je točno u podne i to prije nego li je informaciju dojavio i gradonačelniku Ivanu Vrkiću, novinarima na konferenciji obznanio kako njegova tri vijećnika u Gradskom vijeću ipak neće ući u koaliciju s Vrkićevom većinom. - Nećemo držati svijeću nikome i zato nećemo sudjelovati u vlasti. Otvorenu su nam nuđene tvrtke i milijuni iz proračuna za te tvrtke kako bismo kroz njih mogli realizirati svoje programe, ali to bi značilo i da smo kupljeni i da je u Gradskom vijeću osiguran “mir u kući” i statas Quo, te da ćemo dizati ruke i za ono iza čega ne stojimo. Nećemo dopustiti da se ispod tepiha pomete nered i nerad koji je vladao zadnje četiri godine, nego ćemo biti glas savjesti i poticaj da rade bolje i više, poručio je Šimičić.

Predsjednik Gradskog vijeća navodno će biti Željko Požega iz Mosta

Možda ste propustili...