Regija
PLETERNICA POMAŽE NAJBOLJIM UČENICIMA

Nagrade maturantici Dariji
Starčević i Mateji Ostović
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

Grad Pleternica nagrađuje najbolje učenike sa svog područja i pomaže njihov odlazak na natjecanja. Tako je gradonačelnica Antonija Jozić nagradila najbolju učenicu Ekonomske škole, maturanticu Dariju Starčević. Daria je dobila i laptop od požeškog Rotary kluba, a njezin je uspjeh posebno insprativan jer je ona učenica s posebnim potrebama i kreće se uz pomoć invalidskih kolica.

- Iznimna mi je čast što mogu ovdje u prostorijama naše Hrvatske knjižnice i čitaonice primiti dvije djevojke koje su prošlu školsku godinu obilježile svojom izvrsnošću i velikim uspjehom. Daria Starčević najbolja je učenica Ekonomske škole, a dio praktične nastave odradila je u našem Poduzetničkom centru. Svi smo mi ponosni na nju, a najviše njezina majka Lidija – rekla je Jozić.

Gradonačelnica je predstavila i drugu djevojku, učenicu 1. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Požegi, Mateju Ostović, koja se na natjecanjima iz geografije na razini Hrvatske plasirala na Međunarodno natjecanje u Kini krajem lipnja ove godine. Grad Pleternica osigurao joj je financijske troškove putovanja i džeparac na osmodnevnom putovanju u Nanjing, gdje odlazi hrvatska reprezentacija od šest članova.

- Drago mi je da je jedna ovako mlada djevojka s područja Pleternice svojim znanjem, sposobnostima i istraživanjima postigla izniman uspjeh među 156 natjecatelja iz cijele Hrvatske – istaknula je Jozić.

- Na ovo natjecanje plasirala sam se kroz tri kruga turnira i rješavanja zadataka, uz pomoć moje mentorice, prof. Magdalene Srdarević. Ovo natjecanje nije iznošenje naštrebanih podataka, nego primjena znanja koja smo stekli. Mi ćemo pred sobom imati 18 problema koje trebamo riješiti. Dosad sam riješila problem kako skupina ljudi može što točnije odrediti udaljenost od dva objekta, konkretno od Željezničkog kolodvora Požega do zgrade Gimnazije u Požegi. Na osnovi ankete sam izračunala i došla do zaključka o dobroj procjeni učenika, ali i dobila podatke o spolu, utjecaju stresa i druge podatke. Drugi je problem bio kako proizvesti sol na inovativne načine, pa sam ja proizvela sol iz morske vode uz pomoć kristalizacije, ultravioletnim svjetlom, na suncu na aluminijskoj foliji te na visokoj temperaturi. Trenutno rješavam problem kako biljke rastu kroz asfalt, a napravit ću i videoprilog o fuziji Sunca. Ta moja istraživanja predstavit ću u Kini, a zajedno ćemo kao ekipa morati riješiti još 18 problema na turniru nam kojem sudjeluje 20 država svijeta – kazala je Mateja, koja se nada dobrom uspjehu na natjecanju u Kini. AGM Kruna

Mateja je dobila plaćene troškove puta u Kinu na natjecanje iz geografije i džeparac

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike