Regija
BAZENI ZARASLI U KOROV

Ništa od kupanja u Belom Manastiru!
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Gradski su oci o njima ozbiljnije već godinama počinjali razmišljati mjesec-dva prije sezone

BELI MANASTIR - Lipanj se bliži kraju, a belomanastirski bazeni, čini se, ove godine neće otvoriti vrata. Tužno su izgledali jučer. Korov oko njih gotovo da je prerastao visinu koljena, zjape prazni i čekaju neka bolja vremena.

Čekaju nalaz

Okolni prostor na kojem je održana prva belomanastirska Motorijada i, proteklog vikenda, 16. Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha - Grahijada, besprijekorno su čisti, ali bazenski dio nimalo ne ulijeva povjerenje. Premda je sezona kupanja u okolnim gradovima već dobrano počela, gradski oci jučer nisu mogli (ili nisu htjeli) reći hoće li se Belomanastirci ove godine kupati u vlastitim bazenima, ili će morati posegnuti put Kneževih Vinograda, Puškaša, darđanske Đole, osječke Kopike, ili nekih drugih odredišta.

- Još uvijek ne mogu ništa reći. Za dan-dva, kada budemo dobili nalaze sanitarne inspekcije, o svemu ćemo izvijestiti javnost - kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, podsjećajući kako još uvijek nije riješen koncesijski ugovor koji je istekao krajem prosinca prošle godine. Rob je još početkom lipnja izjavio kako su neovisni nadzor bazena obavile tvrtke iz Osijeka i Ivanić Grada, koje su, načelno, konstatirale katastrofalno stanje.

- Problem je naslijeđen i, nažalost, za svega nekoliko dana do početka sezone, tu se ništa značajnije ne može učiniti - rekao je tada, a situacija je, najvjerojatnije, ostala ista.

Trebaju čudo

Nismo dobili informaciju o podrobnijoj analizi i eventualnoj mogućnosti privremene rekonstrukcije vitalnih dijelova kako bi bazeni bili spremni za tekuću kupališnu sezonu, a sudeći prema tome, teško je očekivati da će bazeni proraditi, iako je još uvijek sve moguće. Sagledavajući kompletnu situaciju teško je očekivati da nova gradska vlast može napraviti čudo i SRC za nekoliko dana dovesti u red, pa je mogućnost otvaranja kupališne sezone ove godine dovedena na svega 10-ak posto. Dio Belomanastiraca nezadovoljno je, s pravom, razvojem situacije, ali je možda prihvatljivije razmišljanje onih koji tvrde kako je bolje strpiti se jednu sezonu i odmah nakon toga krenuti u opsežniju rekonstrukciju i, konačno, traženju (novog) koncesionara. Podsjetimo, problem belomanastirskih bazena godinama se gura pod tepih. Gradski su oci o njima ozbiljnije već godinama počinjali razmišljati uvijek mjesec-dva prije početka sezone, provodili vatrogasne mjere, krpali što se zakrpati moglo, trošili proračunski novac uvijek napominjući kako im je žao da se oni koji ne mogu ići na more ne kupaju na gradskim bazenima. Nije, doduše, bilo godine da kupališna sezona nije odrađena, ali su se problemi ipak nagomilali.

Ivica GETTO
Vreća bez dna

Donedavni gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, drži kako su bazeni još ove godine mogli biti otvoreni. “Sve smo odradili da sezona krene i ove godine. Dali smo nalog da se sanira korito bazena, ali došli su izbori i naša je nadležnost završila”, kaže Doboš, tvrdeći kako od Zavoda za javno zdravstvo nikada nisu dobili odbijenicu, zbog čega se nisu ustručavali puštati bazene u funkciju. Upitan zašto Grad godinama nije investirao u bazene, kaže kako projekt obnove bazena nije prihvaćao ni jedan fond. Kako bilo da bilo, vidljivo je da su bazeni zapravo vreća bez dna. To je svojevremeno izjavljivao i Branko Ranogajec, višegodišnji koncesionar koji je, ipak, na SRC, osim što su bazeni tada cvjetali, na njih tada doveo vrh hrvatske estrade. Govoreći o važnostima SRC-a, bivši gradonačelnik Belog Manastira Ivica Buconjić, naglašavao je kako će, ako bazeni ne prorade na vrijeme, dati ostavku na mjesto gradonačelnika. Spasio ga je upravo Ranogajec.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli