Ekonomija
SMANJEN PROMET

Snažno se trgovalo dionicama tvrtke Agromeđimurje
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

U skraćenom radnom tjednu zbog blagdana Tijelova povećane su cijene na domaćem tržištu kapitala uz smanjeni promet, što može biti signal promjene trenda prije sezone godišnjih odmora. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 34,7 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 34,3 i obveznicama 0,4 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 8,6 milijuna kuna. To je u prosjeku za 9,3 milijuna kuna, ili upola manje nego tjedan prije. Na početku tjedna porasle su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi. To je bio prvi signal o mogućem preokretu na domaćem tržištu kapitala koje je početkom lipnja zapalo u depresiju. Indeks Crobex dohvatio je u ponedjeljak 1841 bod (rast za 0,1 posto) uz ostvarenih 10,8 milijuna kuna prometa. Utorak je donio jačanje cijena dionica i indeks Crobex se popeo na 1854 boda (rast za 0,7 posto). Indeks Crobex povećan je u srijedu na 1855 bodova (rast za 0,1 posto) uz ostvarenih 8,7 milijuna kuna prometa. Zagrebačka burza nije radila u četvrtak jer se slavio blagdan Tijelova.

U fokusu INA

Zbog tradicionalnog spajanja dana, u petak se na Zagrebačkoj burzi očekivalo skromno trgovanje jer se većina fond managera odlučila uzeti produženi vikend. Vrijednost indeksa Crobex povećala se u petak na 1857 bodova. To je za 18 bodova, ili 1,0 posto više nego na početku tjedna. Od 22 dionice u sastavu indeksa Crobex 19 vrijednosnica je zabilježilo rast i deset pad cijene. Na strani tjednih dobitnika povećanjem cijene s 99,50 na 134,99 kn (tjedni rast za 35,7 posto), nakon objavljene vijesti o otvaranju predstečajne nagodbe nad društvom, izdvojila se dionica Viadukt. Iza snažnog rasta dionice stoje spekulacije kako velika austrijska građevinska tvrtka Strabag želi preuzeti i postati strateški partner Viadukta.

Značajnije tjedno povećanje cijene zabilježile su dionice Dalekovoda (rast za 7,6 posto), Valamar Riviera Poreč (rast za 4,5 posto), Ericsson Nikola Tesla (rast za 4,2 posto), Uljanik plovidba (rast za 4,0 posto) i Arenaturist (rast za 3,3 posto).

Dionicama INA počelo se aktivno trgovati nakon što se u medijima počelo spekulirati kako bi MOL mogao ponuditi na prodaju dio svojih dionica u Ini.

Dionicama Valamar Riviera Poreč aktivno se trgovalo cijeli tjedan. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč povećala se u petak na 43,90 kn. To je za 1,90 kn, ili 4,5 posto više nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 4,2 milijuna kuna prometa uz tjedno povećanje cijene na 465,00 kn (rast za 1,1 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,2 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene na 565,00 kn (rast za 0,7 posto). Pozornost javnosti izazvala je sjednica Glavne skupštine Adris grupe održana 14. lipnja ove godine na kojoj su usvojeni financijski izvještaji za prošlu godinu i donesena odluka o isplati 17,00 kn dividende.

Isplata dividende

Isplata dividende obavit će se 21. srpnja, a pravo na isplatu imaju vlasnici redovnih dionica upisani u knjigu dioničara Adris grupe na dan 30. lipnja ove godine.

Dionicama Arenaturist najviše se trgovalo u ponedjeljak (1,4 milijuna kuna) i srijedu (1,4 milijuna kuna), pri čemu se tjedna cijena povećala na 465,00 kn (rast za 3,3 posto). Snažno trgovanje dionicama Agromeđimurje kroz blok-transakciju dogodilo se u ponedjeljak, kada se ostvarilo 3,1 milijun kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 8676 vrijednosnica prema prosječnoj cijeni od 361,00 kn. Stjecatelji dionica su skrbnički račun Splitske banke (4606 dionica) i Nikola Vujačić (4070 dionica), izvršni direktor srbijanske Victoria grupe iz Novog Sada, koji se popeo na 5. mjesto u vlasničkoj strukturi s 11,55 % udjela. Dionicama HT skromnije se trgovalo. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 176,40 kn. To je za 1,40 kn, ili 0,8 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 109,57 indeksnih bodova (rast za 0,23 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište kapitala živnulo je uoči sezone godišnjih odmora. Idući tjedan očekuju se povećani prometi

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike