Ekonomija
KVALITETNIJE UPRAVLJANJE

Hrvatski kontroleri prate trendove, ali poduzeća ne posluju održivo
Objavljeno 21. lipnja, 2017.
Koristi od uvođenja kontrolinga očituju se u bržoj prilagodbi promjenama

Hrvatski kontroleri prate trendove, ali poduzeća ne posluju posve održivo, jedan je od zaključaka savjetovanje na nedavnoj održanoj 9. Kontroling konferenciji koju je provela domaća tvrtka za poslovni konzalting i edukaciju Altius.

Valja podsjetiti da je uloga kontrolinga spajanje dijelova u cjelinu kako bi se stvorio panoramski pogled na poslovanje poduzeća. Isto tako kontroling omogućuje kvalitetnije upravljanje budućim događajima te daje odgovore na konkretna pitanja – kakve su trend-vrijednosti i što možemo očekivati u budućnosti, u koje proizvode više ulagati, a koje napuštati, koje kupce u budućnosti izbjegavati, koja tržišta u budućnosti razvijati, a s kojih se povlačiti, na koji se način financirati, da li se i dalje zaduživati…

Važan indikator

Na konferenciji je rečeno i da je kontroling alat bez kojeg je nezamislivo upravljanje poslovanjem u modernoj ekonomiji, odnosno da u poslovnoj praksi kontroling omogućuje direktno sniženje troškova. Koristi od uvođenja kontrolinga očituju se u obliku organizacije, modernog računovodstvenog sustava, detektiranja poremećaja u najranijim fazama u bilo kojem segmentu poslovanja, kvalitetnijih menadžerskih odluka, kvalitetnijeg upravljanja ljudskim potencijalima, brže prilagodbe promjenama i znatno veće konkurentnosti.

Andreja Švigir, direktorica tvrtke Altius savjetovanje izjavila je: „Premda nije riječ o velikom uzorku, smatram da je Altius godišnje istraživanje veoma važan indikator stanja u kontrolerskoj zajednici te mi je drago da iz godine u godinu prema odgovorima ispitanika možemo zaključiti da je važnost kontrolinga prepoznata u sve većem broju domaćih tvrtki, što je dobar poticaj za daljnji rad na etabliranju kontrolinga kao djelatnosti.“ Takav se zaključak nameće s obzirom na to da je više od 80 posto ispitanika istaknulo da su njihove tvrtke ili već implementirale (37 %) ili skoroj budućnosti planiraju (44 %) implementirati nefinancijske pokazatelje u izvještavanje.

Spomenutu praksu kroz svoje direktive nalaže i Europska unija, a cilj je prikazati posluju li tvrtke na društveno odgovoran način, i to kroz analizu tri aspekta društveno odgovornog poslovanja: ekonomskog, okolišnog i društvenog. Upravo o spomenutom trendu su na 9. Kontroling konferenciji govorile prof. dr. Nada Vitezić (Ekonomski fakultet Rijeka) te dr. sc. Nikolina Markota Vukić (Institut za društveno odgovorno poslovanje).

Istaknuto je i da malo više zabrinjava podatak da 56 % ispitanika smatra da tvrtka u kojoj radi posluje samo donekle održivo, što dokazuje da je gospodarska situacija unatoč brojnim pozitivnim trendovima i dalje složena, 38 % ispitanika tvrdi da je poslovanje tvrtke u kojem radu održivo u svakom pogledu, dok 6 % radi u tvrtkama koje posluju potpuno neodrživo. Odgovor je to čak 87 % ispitanika na pitanje o tome koja tvrdnja najbolje opisuje odnos menadžmenta tvrtke u kojoj rade prema kontrolingu.

Gomilanje izvještaja

Da ipak nije sve tako blistavo potvrđuje da se preostalih 13 % kontrolera odlučilo za tvrdnju da njihov menadžment kontroling smatra gomilanjem još jedne vrste izvještaja te da je naputak o otvaranju kontroling odjela stigao „s vrha“/“izvana“. Zanimljivo je da su isti omjeri bili i za pitanje o rastu razine povjerenja u kontrolerske izvještaje i sugestije od trenutka implementacije konrolinga u poslovanje. Tako je isti postotak od 87 % ispitanika ustvrdio da je razina povjerenja rasla s vremenom odnosno upoznavanjem s kontrolingom i njegovim metodama, dok 13 % tvrdi da je razina povjerenja na istoj razini od početka. Odlična je to poruka za sve menadžere koji još uvijek dvoje oko implementacije kontrolinga u poslovanje.

Jer poslovanje bez kontrolinga na današnjem tržištu je kao vožnja po nepoznatom gradu bez GPS-a.

Zdenka RUPČIĆ
Možda ste propustili...

U AUSTRALIJI NOVČANE KAZNE “NEPOŠTENIMA”

Uredit će odnose trgovaca i farmera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

2

U PRIPREMI JE NOVI ZAKON O LOVSTVU

U šest godina izdvojili 30 mil. eura za štete od divljači u poljoprivredi

3

U AUSTRALIJI NOVČANE KAZNE “NEPOŠTENIMA”

Uredit će odnose trgovaca i farmera