Mozaik
12. INMUSIC FESTIVAL

Rundek i Arcade Fire
zagrijali publiku
Objavljeno 20. lipnja, 2017.
Festival su posjetili ljubitelji glazbe iz cijele Hrvatske i 60-ak zemalja svijeta

Vezani članci

TRODNEVNI FESTIVAL

Zbog INmusica Zagreb očekuje 100.000 gostiju

Trodnevni glazbeni spektakl na otvorenom, 12. INmusic festival, počeo je u ponedjeljak na zagrebačkom jezeru Jarun uz nastupe Arcade Firea, Michaela Kiwanuke, Rundeka, The Legendary Shack Shakersa, St. Tropeza i brojnih drugih izvođača uz bogati popratni program.

Ulaznice za 12. izdanje INmusica prvi put u povijesti festivala rasprodane su u pretprodaji, tjedan dana prije njegova početka, a osim brojnih Zagrepčana INmusic su posjetili mnogi ljubitelji glazbe iz cijele Hrvatske i 60-ak zemalja svijeta.

Organizatori kažu da sedmodnevni festivalski kamp posjeti oko 95 posto inozemnih gostiju, što u vrijeme održavanja INmusica donosi izvrsne turističke rezultate. Samo u festivalskom kampu očekuje se između 12.000 i 15.000 noćenja, dok je u vrijeme INmusica rezervirano 75 posto smještajnih jedinica u Zagrebu. Po lijepom i prilično vrućem vremenu publiku su poslijepodne na glavnoj festivalskoj pozornici dodatno zagrijali energični The Legendary Shack Shakersi svojim spojem rock’n’rolla, rockabillyja, bluesa i countryja. Nakon toga su na OTP World stageu Throes + The Shine predstavili zanimljiv spoj rocka i kudura, glazbenog stila i plesa iz Angole, karakterističnog po izrazito plesnom tempu. Rockduro, kako se naziva ta egzotična glazbena mješavina, oduševio je i rasplesao posjetitelje pred drugom pozornicom. Na Hidden stageu nastupila je riječka četvorka The Black Room, čiji se zvuk može opisati kao mješavina bluesa, garage rocka i neopsihodelije 80-ih i 90-ih godina.

Publika na ovogodišnjem izdanju INmusic festivala imala je priliku uživati u novom projektu Darka Rundeka pod nazivom "Apocalypso Now" koji je izveo uz sedam pratećih glazbenika, autorski video i svjetlosne efekte, kao primjeren presjek bogate Rundekove karijere. Rundek je na glavnoj pozornici pred ispunjenom velikom livadom na jarunskom otoku oduševljenu publiku podsjetio na svoj 20-godišnji repertoar nakon albuma "Apokalipso", a mnogobrojni fanovi zahvalno su reagirali na izvedbe hitova kao što su "Ruke", "Aj Karmela", “Ljubav se ne trži" ili "Šejn", uz posebno toplo popraćenu naslovnu stvar s albuma "Apokalipso". St. Tropez, garage-punk četvorka iz Amsterdama, protutnjala je potom Hidden stageom potvrdivši svoju odličnu koncertnu reputaciju.

Publika je zatim pred World stageom uživala u nastupu mladog britanskog kantautora Michaela Kiwanuke, koji je potvrdio kritičarske pohvale za svoju soulom, rockom i folkom ispunjenu glazbu. Presjekom pjesama s debitantskog albuma "Home Again" i njegova nasljednika "Love & Hate" pokazao je zašto je doživio ovacije na brojnim svjetskim festivalima na kojima je nastupio u svojoj dosad kratkoj, ali iznimno uspješnoj karijeri.

Glavne zvijezde prvog dana INmusica, kanadska indie rock šestorka Arcade Fire svoj su drugi nastup na Jarunu, gdje su se prvi i jedini put predstavili hrvatskoj publici 2011. godine, također na glavnoj pozornici, iskoristili za jedno od prvih europskih predstavljanja petog studijskog albuma. Iza Arcade Fire stoje četiri hvaljena studijska albuma i poduži popis osvojenih prestižnih nagrada i glazbenih postignuća. Energični, inovativni i nepredvidljivi, publiku su ponovno očarali osebujnim zvukom, koji je nastao eksperimentiranjem s bossa novom, elektronikom, punkom, popom, rockom i drugim glazbenim žanrovima. Hina

BOGATI POPRATNI SADRŽAJ

Posebna atrakcija INmusica od prošle godine je replika Teslina tornja, koji je lani bio posvećen Nikoli Tesli i David Bowieju, a ove godine svim velikim umovima koji su svoje potencijale usmjerili u stvaranje za dobrobit čovječanstva. Posjetitelji koje ne zanimaju neki izvođači mogli su se u međuvremenu zabaviti na karaokama, odmoriti se na brojnim krevetima razasutim po otoku, opustiti u festivalskom pubu ili nargila zoni te kušati osvježavajuće ljetne koktele.

world stage

NASTUPIO JE MICHAEL KIWANUKE

Najčitanije iz rubrike