Sport
ZADOVOLJSTVO U NYONU

Andorci bi morali biti
zagrijavanje za Luzern
Objavljeno 19. lipnja, 2017.
Prođe li Osijek 1. pretkolo u kojem igra protiv Andoraca u drugoj rundi ga čeka švicarski Luzern

Nogometaši Osijeka svoj će ovog ljeta izlazak na europsku scenu početi na istome mjestu kao i prije pet godina u Andori.

Na istome stadionu, jer u Andori drugog i nema, ali ne i s istim suparnikom, iako klub kojeg im je ždrijeb dodijelo nosi isto ime kao i onaj iz 2012. - Santa Coloma. No, trik je u prefiksu. “Ona” Santa Coloma je FC, i ona je prvak Andore za prošlu godinu, a Osijekov suparnik ove godine u 1. pretkolu Europske lige nosi ime EU Santa Coloma.

Po informacije kod “Lokosa”

Uglavnom, ždrijeb 1. pretkola bio je naklonjen Osječanima. Već kada je izvučena podskupina u kojoj su bijelo-plavi bili nositelji, bilo je jasno kako posao na startu nove europske avanture neće biti težak. Osječanima su još mogli dopasti predstavnici San Marina, Malte, Gibraltara, Crne Gore. Na koncu su ih kuglice opet usmjerile prema Andori.

- Ispalo je dobro. Put nije predalek, a kada smo saznali podskupinu jedino smo željeli izbjeći Zetu. Ostalo nam je bilo svejedno - rekao je Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Zapravo, ždrijeb im je ispunio sve želje: objektivno lagan suparnik, izbjeglo se daleko putovanje na egzotične istočne destinacije, a nije im dopao ni nitko s područja bivše države. Inače, UE Santa Coloma već ima iskustva gostovanja u Hrvatskoj. Prošle godine u istoj ovoj fazi natjecanja izbacila ju je zagrebačka Lokomotiva. U obje te utakmice igrao je Eros Grezda koji je baš nedavno stigao u Gradski vrt iz redova Lokomotive, pa će trener Zoran Zekić moći od njega dobiti poneku informaciju o prvom europskom suparniku.

- Očekivali smo takvu vrstu suparnika u 1. pretkolu. Favoriti? Ne bih o tome, jer mi na europsku scenu izlazimo nakon pet godina, a Andorci su na njoj svake godine - mrtav ozbiljan sročio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Iskreno, kreirao nam je upitnik iznad glave. Poštujući Andorce, Osijek bi to ipak morao proći glatko. No, trener se nije dao.

- Nemamo mi pravo baš nikoga podcjenjivati. Moramo se postaviti normalno i profesionalno, a ne bahato. Čeka nas dug put do tamo i suparnik koji je posve neopterećen. Sjećam se jedne epizode iz Kamen Ingrada, kada smo igrali protiv Luksemburžana koje smo podcijenili, pa su nam poveli s 1:0, a kasnije je bilo muke preokrenuti taj minimalni zaostatak - upozorava trener bijelo-plavih.

“Zaboravio” je reći kako je Kamen Ingrad tada na uzvrat otišao s prednošću od 7:0, pa i nisu bili u drami. No, kada smo već kod tog susreta, treba reći da je baš Zekić bio dvostruki strijelac u tom uzvratu protiv Luksemburžana.

Andorci ipak predjelo

Koliko god Zekić bio oprezan, Santa Coloma bit će lak zalogaj za njegovu momčad. Naravno, Osijek treba biti samo maksimalno ozbiljan. I tada problema sigurno neće biti.

- U nogometu je svašta moguće ako se opustiš i zato ne smijemo upasti u tu zamku. Osobno se neću opustiti sve dok ne obavimo posao onako kako treba i kako se od nas to očekuje. Očekujem od svoje momčadi da u tim susretima bude gladna i željna pobjeda. Sve ostalo je obična fikcija - zaključio je Zekić.

Nikada trener Osijeka nije volio priču o favoritima. Nauživao se straha i pogubio već previše živaca u utakmicama u kojima je njegova momčad smatrana favoritom. No, ovaj put Osječani će ipak protiv sebe imati čiste amatere, a otkako je Zekić u klubu protiv takvih momčadi obično je sve bilo glatko.

- Sve što mogu poželjeti jest da se ponovi konačni rezultat od prije pet godina kada je Osijek izbacio predstavnika Andore - zaključio je Zekić.

Dogodi li se takav scenarij Osječane u 2. pretkolu čeka daleko zahtjevniji posao protiv švicarskog Luzerna. U ždrijebu 2. pretkola Osječani nisu bili nositelji, a mogli su proći i bolje, ali i gore nego što jesu. Osim Luzerna, kojeg su izvukli, mogli su igrati protiv Aberdeena, Šturma, te s pobjednicima iz susreta slovačkog Trenčina i gruzijskog Torpeda, velškog Connah's Quay Nomadsa i finskog HJK, te danskog Midtjyllanda i irskog Derry Cityja. Na koncu ih je dopao Luzern, ali o tim susretima Zekić u ovom trenutku ne želi niti pomišljati.

- Prvo trebamo proći Andorce, onda bismo trebali na terenu izgledati bolje nego što je to trenutačno, a na koncu valjda ćemo se u međuvremenu još i igrački pojačati da bismo mogli napraviti željeni iskorak u sezoni koja je pred nama - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dalibor KELER
NOVČANE NAGRADE U EUROPSKOJ LIGI

1. pretkolo - 215.000 eura

2. pretkolo - 225.000 eura

3. pretkolo - 220.000 eura

4. pretkolo - 235.000 eura

Plasman u skupinu - 2,6 milijuna eura

Pobjeda u skupini - 360.000 eura

Remi u skupini - 120.000 eura

1. mjesto u skupini - 600.000 eura

2. mjesto u skupini - 300.000 eura

1/16 finala - 500.000 eura

Osmina finala - 300.000 eura

Četvrtfinalu - milijun eura

Polufinale - 1,5 milijuna eura

Poraz u finalu - 3,5 milijuna eura

Osvajač Eurolige - 6,5 milijuna eura

Andora

OSIJEK JE TAMO GOSTOVAO I PRIJE PET GODINA

PRVO U ANDORU

Ždrijeb je odredio kako će Osijek 29. lipnja prvo biti gost UE Santa Colomne. Tjedan dana kasnije, odnosno 6. srpnja, igra se uzvrat u Gradskom vrtu. Prođu li bijelo-plavi dalje, u 2. pretkolu (13. srpnja) na svome će stadionu dočekati švicarski Luzern, a 20. srpnja igrat će se uzvrat u Švicarskoj.

Zoran Zekić

trener NK Osijek

Nemamo mi pravo baš nikoga podcjenjivati. Moramo se postaviti normalno i profesionalno, a ne bahato.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku