Sport
VELIKE PROMJENE U RK NEXE

Devetorica otišla, devetorica došla
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

Rukometna sezona je završila, a čini se kako su u RK-u NEXE prvi definirali igrački kadar s kojim bi u novoj sezoni trebali podići ljestvicu te igrati još zapaženiju ulogu u regionalnoj ligi, državnom prvenstvu, ali i Kupu EHF-a. Sigurno je kako će ciljeve pokušati ostvariti s potpuno novim igračkim kadrom. Trener Hrvoje Horvat već je posložio igrački kadar u kojem u odnosu na prošlu sezonu neće biti devetorice igrača. Zato je već članovima NEXE-a postalo novih devet igrača, sve redom ambicioznih kojima NEXE znači mogućnost za dokazivanje. Momčad se pomlađuje, i to ponajprije igračima koji su prošli mlađe reprezentativne selekcije, a u bili su dosad zapaženi u svojim sredinama, koje su ipak razina ispod one u kojoj igra NEXE. Tendencija je pronaći igrače kojima će Našice biti mjesto afirmacije i odlična odskočna daska za jače lige ili klubove. Nešto slično što je dosad bila praksa, kada su se u NEXE-u isprofilirali Ivan Slišković, Mate Šunjić, Krešimir Kozina, Sandro Obranović, Šime Ivić, kao i Can Celebi, a prošle sezone i Marin Vegar, Tomislav Nuić ili Josip Božić Pavletić.

U odnosu na prošlu sezonu Našice su ovoga lipnja napustili Tomislav Nuić, koji je postao član turskog Bešiktaša, Josip Božić-Pavletić (PPD Zagreb), Marin Vegar (Steaua Bukurešt), Marin Sakić (VAC, Mađarska), Mislav Nenadić (Hapoel Izrael) te Davir Špiler, Mirko Herceg, Damir Halilković i Gregor Lorger, koji još važu ponude i ne zna se gdje će nastaviti karijeru.

Na vratarskim pozicijama iskusnom Perici Leliću pridružio se Kristijan Pilipović (1994). Rođeni Đakovčanin, koji je branio za bečki Fiverse i austrijsku reprezentaciju. Na vratarskim pozicijama prigodu će čekati i Edi Vešligaj. Na lijevom krilu uz Albina Etera stigao je mladi Metkovac Marin Jelinić (1996). Iz Metkovića je prešao u Kaštelu, odakle, nakon dvije sezone Premijer lige, dolazi u Nexe. Član je juniorske reprezentacije. Tu su još Matej Ivanković i Marin Greganić. Na desnom krilu uz iskusnog Vedrana Zrnića bit će i Marko Buvinić. Nešto iskusniji (1992. godište), prije svega jer riječ je o igraču koji je igrao u Metalurgu, a ranije u Poreču. U Našice stiže iz austrijskog Bregenza. Zabilježio je i jedan nastup za A selekciju Hrvatske. Opcija na desnom krilu ostaje i Toni Dundović. Na mjestu kružnog napadača otišli su Sakić i Halilković. Stiže još jedan potencijalni reprezentativac Marin Šipić (1996). Prve je korake načinio u Akademiji Balić - Metličić. Igrao je u Splitu te Varaždinu, iz kojeg je i stigao u NEXE. Član je hrvatske juniorske reprezentacije. Uz njega na crti ostaje i kapetan Marko Mrđenović, a na ovoj poziciji bit će i Matko Rotim (1993) koji se nakon igranja u Osijeku i Đakovu vratio tamo gdje je počeo rukometne korake. Na lijevom vanjskom Saši Barišiću-Jamanu pridružio se još jedan s dva prezimena Josip Jurić-Grgić (1995). Započeo je karijeru u Dubravi, igrao u Zagrebu, Zametu, a u NEXE je stigao iz islandskog Valura s kojim je bio prvak i pobjednik Kupa. Još jedan Slovenac osim Barišića-Jamana pokrivat će poziciju lijevog vanjskog. Aljaž Lavrič (1993) stigao je iz Krke Novo Mesto.

Na poziciji srednjeg vanjskog čeka se povratak Ante Gadže. Otišao je Slovenac David Špiler, a stigao njegov sunarodnjak Patrik Leban (1990), koji se nalazi na pripremama slovenske reprezentacije, a igrao je za Riko Ribnicu. Uz njega stigao je Metkovac Ivan Koncul (1998.), inače kadetski rerezentativac. Najmanje promjena je na poziciji desnog vanjskog, gdje nema novih imena. Otišao je Mislav Nenadić, ali ostaju Ivan Sršen i Osječanin Borna Manci-Mičević, koji bi sljedeće sezone očito trebao imati i veću minutažu.

Srećko SOBODIĆ
BROJNI REPREZENTATIVCI

Pripreme NEXE-a počinju 17. ili 24. srpnja, ovisno o odluci EHF-a hoće li igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. Za dio igrača nema pretjeranog odmora tijekom ljeta. Saša Barišić-Jaman i Patrik Leban su u kadru slovenske reprezentacije koja je odradila kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj. Ivan Sršen je na pripremama hrvatske reprezentacije u Poreču gdje su i trener Hrvoje Horvat Ninoslav Pavelić (trener vratara) i Mirko Krolo (kondicijski trener). Uskoro (28. lipnja) počinje i okupljanje juniorske reprezentacije Hrvatske, u kojoj su Manci-Mičević, Šipić i Jelinić, koje očekuje u srpnju Svjetsko juniorsko prvenstvo u Alžiru. U kadetskoj reprezentaciji je mladi Koncul, u kolovozu tu generaciju čeka Svjetsko prvenstvo u Gruziji.

PRIJAVILI SE ZA LIGU PRVAKA

RK NEXE prijavio se za kvalifikacije za Ligu prvaka u kojima će se popuniti preostalih šest mjesta. Naime, 23. lipnja održat će se Izvšni odbor EHF-a na kojem će se odlučiti koji će klubovi sudjelovati u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Za to je prijavljeno 15 klubova koji čekaju pozivnice, a NEXE je jedan od njih.

Možda ste propustili...

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana