Osijek
PROJEKT TVRTKE PRIVILEGIUM I OPĆINE BILJE

Autohtono luško dvorište pretvorili u - dvorište melodija
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

Dvorište melodija naziv je tijekom vikenda održane, pete zaredom, manifestacije u sklopu projekta Dvorišta, koji uspješno provode tvrtka Privilegium i Općina Bilje. Nakon Kopačeva i Vardarca na red je došlo autohtono dvorište u Lugu.

Kao i u prethodnim manifestacijama, organizatori su mislili na posjetitelje svih dobi. Djeca su uživala u igrama i glazbeno-ritmičkoj radionici koju su održali članovi udruge ISKRA - waldorfska inicijativa, a one starije, između ostalog, oduševio je koncert osječkog Art dossier trija, koji čine Dorian Brekalo (gitara), Tin Reba (violina) i Mia Reba (vokal). Predstavili su se obradama hitova Ette James, Elle Fitzgerald, Franka Sinatre, Gnarlsa Barkleya te hrvatskih autora kao što su Arsen Dedići Dino Dvornik.

- Kao u dosadašnjim dvorištima, i u ovom luškom cilj nam je zanimljivim tematskim programima vratiti život u stara seoska dvorišta. Posjetiteljima smo pripremili zanimljive sadržaje i nadamo se dobrom provodu - istaknule su, u ime organizatora, Marija Gunzinam i Edita Kalajdžić. Podsjetile su kako je glavni cilj projekta Dvorišta popularizacija ruralnog turizma, posebice baranjskih sela, i to kulturnim i tradicijskim programima. Osim toga, dodale su, ovim projektom žele upozoriti na važnost očuvanja arhitektonske baštine u selima Baranje jer su te zgrade vrijednost i potencijal za turistički razvoj regije.

Dvorište melodija zacijelo nije posljednja manifestacija u sklopu spomenutog projekta. Važno je istaknuti kako će za nekoliko tjedana svečano otvoriti stalnu lokaciju u Kopačevu, u dvorištu bake Katice, koje će za goste biti otvoreno svakim danom sve do kasne jeseni.

- Svaki će se drugi vikend u dvorištu održavati kulturno- zabavni program. Tako će gosti našeg dvorišta moći uživati u koncertima, izložbama, performansima, dječjim radionicama i drugim sadržajima - ističu Gunzinam i Kalajdžić.

Ivica GETTO
DOBRE IDEJE I “PUTUJU”

Privilegiumci su do sada oživili stara dvorišta u Kopačevu, Lugu i Vardarcu, a još je u sjećanju njihov dio priče u sklopu kopačevskih Ribarskih dana (Omasti brk u Ribarskoj). Gostovali su na manifestaciji U vražjem kotlu (Mađarska) te na Pikniku kod Savojskog u Bilju.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike