Osijek
OBNOVA PROČELJA KROZ GRADSKI PROJEKT

Čeka se skidanje prve skele na Europskoj aveniji
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

Nakon zgrade Županijskog odvjetništva, a potom i bivše Ugostiteljske škole, za koji dan, najvjerojatnije početkom srpnja, skinut će se građevinska skela i zaštitne mreže oko zgrade na Europskoj aveniji na kućnom broju 20. Bit će to prva zgrada u suvlasništvu stanara čije je pročelje obnovljeno sredstvima javnog poziva Grada Osijeka za projekt obnove kulturnih dobara na gradskom području.

Projekt, dakle, daje rezultate, primarno se secesiji Europske avenije polako vraća stari sjaj i ponovno će postati turistički zanimljiva. Zadovoljstvo za Grad Osijek i njegov Zavod za stanovanje, koji je upravitelj i ove zgrade. Jedini je to upravitelj čija se zgrada u ovom trenutku obnavlja upravo tim sredstvima. Ali u Zavodu i sami potiču suvlasnike na obnovu zgrada, u tom smislu imaju otvorenu kreditnu liniju čiju kamatu suvlasnicima subvencioniraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Do sada je sanirano pročelja, krovova i dizala u iznosu većem od 55 milijuna kuna.

Nedavno smo pak izvijestili o rezultatima javnog poziva Energetska obnova višestambenih zgrada resornog ministarstva graditeljstva, u kojemu je najviše potvrđenih zgrada za obnovu u Osijeku upravo na upravljanju kod Zavoda. Potvrđena je obnova za njih 15, a iznos je odobrenih subvencija na razini 20 milijuna kuna.

- Držim kako je to sve rezultat otvorenog odnosa koji imamo sa stanarima i predstavnicima suvlasnika oko bitnih stvari, kao što su financiranje obnove ili ugovaranje osiguranja zgrade - drži Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje. A nije mu teško i samome se uvjeriti u tijek realizacije radova, za nedavna obilaska upravo zgrade na Europskoj aveniji domaćin mu je bio Stevan Radovančević, predstavnik suvlasnika. Njihovo iskustvo u pripremi i prijavi za slične projekte jamačno će biti korisno i za sve one koji se tek namjeravaju prijaviti na buduće natječaje.

- Suvlasnici moraju znati kako je to proces koji traje, od dogovora među njima samima do razgovora s projektantima i konzervatorskim službama. Prije prijave valja pripremiti svu dokumentaciju, a to može potrajati i više od pola godine. U svemu tome od presudne važnosti bila je upravo i savjetodavna pomoć Zavoda za stanovanje kao našeg upravitelja - ne skriva Radovančević.

Zgrada na broju 20 izvorno je izgrađena 1903. godine, do sada je bila nekoliko puta obnavljana, no sada joj se vraća izvorni izgled. Vlasnici su već, također kreditnom linijom preko Zavoda, sanirali krov, sada se uređuje pročelje.

- Radovi su vrijedni pola milijuna kuna, 80 posto pokriveni su nepovratnim sredstvima iz javnog poziva Grada Osijeka - ističe Radovančević. Iz susjedne se pak zgrade zanimaju za njihova iskustva jer su zainteresirani za obnovu balkona.

- U tom smislu vrata našeg zavoda i naših službi uvijek su otvorena - podsjeća Bodražić, kojega raduje i skorašnji početak radova na energetskoj obnovi osječkih zgrada. Za očekivati je tako svojevrsnu invaziju novih građevinskih skela oko osječkih nebodera ovog ljeta.

Dario KUŠTRO
ŽELE UREDITI I PREDVRT

Suvlasnici s broja 20 ne misle stati nakon obnove pročelja. Bilo bi, naime, lijepo konačno smisleno i planski urediti i predvrt.

- I u tom smo smjeru već odradili konzultantske razgovore, imamo projekt za sadnju odgovarajućeg bilja, naravno tek od jeseni - kaže Radovančevič, uz nadu kako će i za taj projekt naći natječaj za pokriće dijela investicije.

500

tisuća kuna vijedni su radovi na pročelju zgrade na Europskoj aveniji 20

80

posto pokriveni su nepovratnim sredstvima iz javnog poziva Grada Osijeka za obnovu kulturnih dobara

kbr. 20

ZGRADI IZ 1903. VRAĆA SE IZVORNI IZGLED

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike