Novosti
ANDREJ PLENKOVIĆ:

Suradnja HDZ-a i HNS-a za relaksiranje odnosa na političkoj sceni
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je prvi predsjednik Hrvatske i HDZ-a Franjo Tuđman uvijek vodio računa o interesima hrvatske države.

“Prvi hrvatski predsjednik uvijek je vodio računa o interesima hrvatske države i to je bila njegova najveća odlika. Zato naglašavamo njegovu državničku mudrost u prijelomnim trenutcima. Iskorak koji smo napravili u suradnji između HDZ-a i HNS-a po meni je jako dobar za ukupno relaksiranje odnosa na hrvatskoj političkoj sceni, za mogućnost dijaloga i izlaženje iz ideoloških, stranačkih i ponekad meni teško objašnjivih rovova”, rekao je Plenković novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoju, gdje je predvodio stranačko izaslanstvo na polaganju vijenaca na Tuđmanov grob u povodu 28. obljetnice osnutka HDZ-a. Plenković je podsjetio kako je prije godinu dana poručio da se želi politički angažirati ne samo kako bi promijenio tadašnju situaciju u HDZ-u nego i preobrazio brojne druge relacije na političkoj sceni. Ističući kako se HDZ od osnutka pokazao kao stožerna i središnja politička snaga Hrvatske, Plenković je ustvrdio da su njezini članovi znali naći rješenja za dobrobit hrvatskog naroda i ljudi u najtežim trenutcima početkom 1990-ih godina, kao i kasnije. HDZ je nalazio rješenja za izgradnju institucija, jačanje demokracije i izgradnju slobodnog tržišnog gospodarstva te dostizanje standarda koje je zemlja morala ispuniti u procesu učlanjivanja u EU i NATO. "Danas nastojimo slati poruku političke stabilnosti i odgovornosti za bavljenje na odgovoran način najkrupnijim izazovima političkog, ekonomskog, socijalnog i sigurnosnog karaktera koji su pred nama. Na tom tragu vodimo i sve naše aktivnosti i politike, zajedno s partnerima koji sudjeluju u parlamentarnoj većini u Hrvatskom saboru”, naglasio je.

Upitan je li vrijeme za dodatnu demokratizaciju stranke po principu "jedan član, jedan glas", kako to predlaže Davor Ivo Stier, podsjetio je kako je na posljednjem Općem saboru HDZ-a izmijenjen Statut da se svi čelnici stranačkih tijela biraju po tom načelu, pa je tako i on izabran za predsjednika stranke. Najavio je da će formirati novu radnu skupinu koja će raditi na novom statutu kako bi HDZ dobio moderan statut u skladu s najboljim demokratskim praksama. Plenković nije želio odgovoriti na otvoreno pismo sisačkog biskupa Vlade Košića u kojemu koaliciju HDZ-a i HNS-a naziva "političkom prostitucijom", poručivši da je Košić "nažalost krenuo s pogrešnih premisa, a ostalo nema potrebu komentirati." H

PROMJENA STATUTA

Davor Ivo Stier ponovio je u ponedjeljak u Luxembourgu da će raditi na promjeni Statuta HDZ-a kako bi se načelo "jedan član, jedan glas" uvelo za izbor svih dužnosnika na svim razinama u stranci. Stier je u Luxembourgu sudjelovao posljednji put kao ministar vanjskih poslova nakon što je 12. lipnja podnio ostavku na tu dužnost. Na upit kada očekuje izbore u HDZ-u, s obzirom na medijska nagađanja da ih možda neće biti uskoro, Stier je rekao da on nikada nije govorio o izborima nego o promjeni Statuta.

Najčitanije iz rubrike