Novosti
DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Modrić pod istragom, je li lagao za Mamića?
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Nije dugo trebalo, nakon kontroverznog “ne sjećam se” svjedočenja Luke Modrića na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima, čekati reakciju Osječkog državnog odvjetništva.

Klupu za svjedoke tako bi najbolji hrvatski nogometaš i trostruki osvajač Lige prvaka s Real Madridom mogao zamijeniti onom u redu iza, gdje sjede optuženici, jer je državno odvjetništvo protiv njega otvorilo istragu zbog davanja lažnog iskaza.

Kako stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva Osijek (ne navode se imena), Modrić se “osnovano sumnjiči da je prilikom davanja svjedočkog iskaza pred Županijskim sudom u Osijeku počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza.” Modrić je prije svjedočenja 13. lipnja bio upozoren da je kao svjedok dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. Odvjetništvo smatra da je Modrić u svjedočenju neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (na temelju kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s Dinamom u omjeru 50:50 posto) potpisao 10. srpnja 2004., kod potpisivanja svog prvog ugovora o profesionalnom igranju s Dinamom.

Također je posvjedočio da je kod svakog produžavanja profesionalnog ugovora o profesionalnom igranju s tim klubom potpisivao i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja.

Modrića se sumnjiči da je, nakon što mu je predočen njegov raniji iskaz u Uskoku (iz 2015.) o dogovoru sa Zdravkom Mamićem o podjeli novca od transfera, svjedočeći lagao rekavši da je na prvom ispitivanju mislio “samo na reguliranje građanskopravnog odnosa između njih dvojice. Također se Modrića sumnjiči da je lagao kako nikada pred Uskokom nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za Tottenham. U zaključku priopćenja državnog odvjetništva stoji kako je Modriću “isti dan poslan i poziv za provođenje dokazne radnje njegova prvog ispitivanja.”

Tijekom svjedočenja prošlog utorka Modrić je nakon predočenja aneksa ugovora od 10. srpnja 2004. potvrdio svoj potpis, ali je dodao da je riječ o aneksu ugovora kada je odlazio iz Dinama 2008. “Nisam siguran, ali možda je drugi datum jer kada sam odlazio iz Dinama, novac je prema ranijem aneksu trebao ići u inozemstvo, a ja sam inzistirao da taj novac ide u Hrvatsku. Zbog toga je potpisan taj aneks”, dodao je Modrić.

Kada mu je tužitelj predočio njegov iskaz iz istrage Uskoka 2015. da je sa Zdravkom Mamićem razgovarao o raspodjeli novca prilikom budućeg trasfera iz Dinama, Modrić je odgovorio kako je tada mislio na građanski ugovor koji je imao zaključen s Mamićem, a koji je regulirao pitanje te raspodjele. “Nisam mislio na aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između mene i Dinama jer sam ja taj ugovor imao”, rekao je Modrić, a nakon što mu je tužitelj predočio iskaz da je, nakon što je već igrao za Tottenham, načinjen aneks profesionalnog ugovora između njega i Dinama, Modrić je rekao: “To nikada nisam rekao! Kazao sam da se ne mogu sjetiti kad je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera jedino o našoj rastavi, da razriješim taj građanskopravni odnos između mene i Mamića”, rekao je Modrić prošlog utorka, dodajući da je veći dio novca koji je dobio od transfera podizao sa svog računa u poslovnici Hypo banke i predavao ga na ruke bratu Zdravka Mamića, Zoranu, ili sinu Mariju. Nakon isplate dogovorenog iznosa raskinuli su građanski ugovor.

Milan BUGARIĆ
NE MOŽE NAM NITKO NIŠTA...

Dan nakon svjedočenja Luke Modrića, na istu stolicu uzalud je sjeo nogometaš Liverpoola Dejan Lovren, jer je Zdravko Mamić neposredno prije toga potjerao svoje odvjetnike, otkazavši im punomoć, pa je rasprava prekinuta. Lovren, koji je također imao građanski ugovor s Mamićem, svjedočit će u rujnu, što će biti zanimljivo nakon “friške” snimke s vjenčanja Matea Kovačića, na kojemu zagrljen s polugolim Zdravkom Mamićem pjeva: “Ne može nam nitko ništa...”

Možda ste propustili...