Novosti
POMOĆI ILEGALCU JE KAŽNJIVO

Kriminalizira li zakon pomaganje strancima?
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

Hrvatski sabor je raspravljao o izmjenama Zakona o strancima koje uređuju pitanja boravka, rada i zapošljavanja stranaca i njihovih obitelji, pri čemu je dio oporbenih zastupnika apostrofirao tvrdnje nevladinih udruga da se izmjenama kriminalizira pomaganje strancima. “Mi sada kriminaliziramo solidarnost, jer ako na ulici sretnete gladnog stranca, prvo ga morate pitati je li u Hrvatskoj legalno ili nelegalno, ako je nelegalno, tada ste u opasnosti da završite u Remetincu ako mu pomognete”, tvrdi Domagoj Hajduković (SDP) i poručuje da kriminalno djelo ne može biti pomaganje vođeno moralnim ili humanitarnim motivima.

Željko Jovanović (SDP) prenosi ocjenu iz civilnog društva da je tekst zakona znatno bolji od prvotne varijante, ali i dalje ostaje mogućnost njegove krive interpretacije. Moramo osigurati da pomoć dobiju svi kojima je potrebna, a da pružatelji ne budu dovedeni u situaciju da se to kriminalizira, kaže SDP-ov zastupnik.

Furio Radin (Odbor za ljudska prava) upozorava da postoji cijela mafijaška mreža u iskorištavanju migranata. Mirando Mrsić (SDP) Vladu je prozvao zbog načina na koji uređuje tržišta rada. “To je potpuna fleksibilizacija, liberalizacija i otvaranje hrvatskog tržišta radnoj snazi trećih zemalja s ciljem sniženja cijene rada”, kaže Mrsić. Iznosi podatak da je ove godine strancima izdano oko 7300 dozvola za rad, deseterostruko više nego 2013. i 2014. “Poslodavci traže 19.000 dozvola, što bi bio strašan udar na naše tržište rada jer su ti radnici jeftiniji”, tvrdi Mršić i navodi kako poslodavci, umjesto da pošteno plate domaće radnike, traže uvoz stranaca, a HDZ-ova im vlada to odobrava. H

Možda ste propustili...

RAST ZA 12,2 POSTO U ODNOSU PREMA SIJEČNJU 2023.

Prosječna plaća u Zagrebu 1409 eura