Regija
35. LIDAS I 40 GODINA KUD-A ORLJAVA

U Pleternici folkloraši
iz tri susjedne države
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

PLETERNICA - Dva velika jubileja obilježena su ovog vikenda u Pleternici, 40 godina od osnivanja KUD-a Orljava i 35 godina LIDAS-a, Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva u Pleternici, koji su počeli kao smotra folklora te se razvili u nekoliko manifestacija koje traju cijeli lipanj.

Smotra je počela, tradiconalno, svečanim mimohodom svih sudionika ulicama Pleternice, na čelu s dvadesetak konjanika, konjskih zaprega i kočija. Uz pjesmu i ples svoje nošnje i običaje prikazalo je 13 folklornih društava i skupina iz tri nama susjedne države - BiH, Srbije i Mađarske. Društva su to koja njeguju hrvatsku kulturnu baštinu. Na pozornici Stadiona malih sportova sva su društva nastupila u dvoipolsatnom programu, pred punim gledalištem, a predstavili su se domaćini, KUD Orljava Pleternica, HKUD Crnač Široki Brijeg (BiH), Mađarska kulturna udruga “Petofi Sandor”, Kerekedo Kotlina, KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica, KUD Filipovčice Komletinci, KUD Konoplje Kemlja Ugarska (Mađarska), Muška pjevačka skupina Grabarčani, KUD Jeka Hrvatska Dubica, KUD Svilenka Buk, HKUD “Radost” Sela, Sisak, KUD Desinec Donji Desinec, KUD “Joakim Hardi” Petrovci, HKC Bunjevačko kolo Subotica, Ogranak Stari Žednik (Srbija).

Folkloraše i skupine sa svim povijesnim podacima najavljivao je poznati voditeljski par na LIDAS-u, Katarina i Vlatko. Smotri su nazočili pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja ju je i otvorila, njezin zamjenik Domagoj Katić i saborski zastupnik Franjo Lucić.

Nakon smotre folkloraši su nastavili druženje uz svečanu večeru i pjesmu, koju su započeli Grabarčani, a nastavila mladost iz gostujućih folklornih društava. AGM Kruna

Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike