Svijet
POLITIČKA OBNOVA FRANCUSKE

Nova velika pobjeda Emmanuela Macrona
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

Centristička stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pobijedila je apsolutnom većinom na parlamentarnim izborima koji su se održali u nedjelju u Francuskoj. Macronova samo godinu dana stara stranka République en Marche (Republika u pokretu) i njezini koalicijski partneri, prema prvim izvješćima, osvojili su 350 mjesta u nacionalnom parlamentu koji broji 577 mjesta.

Macron je prije samo 16 mjeseci osnovao stranku i tako sasvim prekrojio francusku političku mapu.

Iako su predizborne ankete pokazivale da bi Macron mogao osvojiti čak 470 mjesta u palamentu, i ova je pobjeda 39-godišnjem predsjedniku omogućila jednu od najuvjerljivijih većina od Drugog svjetskog rata.

To će mu omogućiti stabilnu vlast i provođenje programa reformi koje bi trebale osnažiti francusko gospodarstvo. “Prije godinu dana nitko nije mogao ni zamisliti ovakvu političku obnovu”, izjavio je premijer Edouard Philippe. “To je odraz želje predsjenika da udahne novi život u francusku demokraciju i želje francuskih ljudi da daju parlamentu novo lice”, rekao je.

Na izborima je zabilježena rekordno niska izlaznost koju je glasnogovornik vlade Christophe Castaner nazvao neuspjehom političke klase i pokazateljem potrebe reformiranja francuske politike. Na birališta nije izišlo više od 50 posto birača.

"Prava pobjeda nije se dogodila sinoć, nego će biti za pet godina, kad uistinu promijenimo stvari", izjavio je Castaner za radio RTL.

Iako manja nego što su predviđale ankete, Macronova većina porazila je velike francuske stranke, socijaliste i konzervativne republikance koji su se proteklih desetljeća izmjenjivali na vlasti. Socijalisti su sa 284 zastupnika, koliko su u prošlom sazivu imali u koaliciji sa zelenima, spali na samo njih 29, dok su republikanci s 226 stigli na 113.

Novine Liberation, koje naginju ljevici, tako su danas na svojoj naslovnici napisale "Pobjeda centra", a financijske dnevne novine Les Echos "uspješno kockanje".

Castaner ističe kako će premijer Edouard Philippe i njegova vlada podnijeti ostavku kasnije tijekom dana, a da će idućih dana biti formiran novi kabinet. Dodao je kako smatra da će Philippe, nekadašnji pripadnik republikanaca i političar desnog centra, ponovno biti izabran na tu dužnost. Niska izlaznost u nedjelju Macronu daje poruku da mora oprezno donositi najavljene reforme u toj državi koja je poznata po snažnim sindikatima i uličnim prosvjedima koji su vlade tjerali na izmjene zakona.

Macronova dvostruka pobjeda novi je smjer za francusku političku klasu. On je najmlađi francuski čelnik od Napoleona.

U francusku Narodnu skupštinu, u kojoj je najčešća dob zastupnika dosad bila između 60 i 70 godina, Macron dovodi zastupnike čija je prosječna dob 43 godine, pisao je uoči izbora The Economist.

Novi francuski predsjednik kandidate za parlament birao je među 19 tisuća online prijava, a u 525 odabranih polovica su žene i uključuju pojedince iz svih sfera društva, od poduzetnika, učitelja, liječnika, farmera, vatrogasaca i imigranata, do matematičara, pilota i frizera, dodaje Economist.

Vuk TEŠIJA/H
Merkel već čestitala

Njemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je u nedjelju navečer francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na "osvajanju jasne parlamentarne većine" nakon završetka nedjeljnih parlamentarnih izbora, objavio je na twitter-računu njezin glasnogovornik. Angela Merkel izrazila je nadu "da će se nastaviti dobra suradnja (između Pariza i Berlina), na dobrobit Njemačke, Francuske i Europe", napisao je kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert.H

Najčitanije iz rubrike