Ekonomija
SVJESNI ŠTETNOSTI RADA NA CRNO

Većina hrvatskih građana smatra da siva ekonomija ograničava gospodarski rast
Objavljeno 20. lipnja, 2017.
Istraživanje je pokazalo da su potrošači spremni više plaćati karticama

Da su Hrvati svjesni štetnosti rada na crno, pri čemu su tu posebno oštri mali poduzetnici jer poslovanje “drugih” u zoni sive djelatnosti dovodi do nepoštene konkurecije, nije novost.

Sada je ovakvo razmišljanje potvrdilo i istraživanje Agencije Ipsos za kompaniju Mastercard koje je provedeno na deset tržišta srednje i istočne Europe. Među njima je i Hrvatska s uzorkom od 803 ispitanika, od tog broja 17 posto anketiranih je s područja Slavonije.

Većina Hrvata (87 %) slaže se da se Vlada mora boriti protiv sive ekonomije, a dvije trećine anketiranih smatra da građani trebaju podržati njezina nastojanja. Gotovo svi ispitanici u Hrvatskoj (90 %) svjesni su činjenice da je izbjegavanje plaćanja poreza kriminal. Ipak, postoji znatna skupina ljudi koja smatra da su porezi već preveliki te da je izbjegavanje njihova plaćanja opravdano (28 %), kao i skupina koja vjeruje da je za uspješno poslovanje ključno ne prijavljivati bar dio prihoda (34 %).

Većini je Hrvata (74 %) ipak jasno kako je zbog sive ekonomije manje novca za javne usluge kao što su obrazovanje, zdravstvo ili cestovna infrastruktura. Isto tako, više od 70 posto građana također shvaća da prikrivanje prihoda od poreznih vlasti ima negativan učinak na gospodarski rast, a njih 79 posto razumije da ona dovodi do nepoštene konkurencije.

Hrvati su, ističu u istraživanju, skeptični u pogledu utjecaja prosječnog građanina na sivu ekonomiju, ali se dvije trećine slaže da se trebaju pridružiti borbi protiv sive ekonomije. Ponajprije ograničavajući mogućnost trgovaca da sakriju prihode.

No, istraživanje je pokazalo kako mnogi ispitanici ne shvaćaju da njihove vlastite navike pri kupnji mogu pridonijeti promjeni. Rješenje koje građani najčešće spominju, a kojim bi sami mogli ograničiti sivu ekonomiju, je traženje i uzimanje računa (84 %).

Dvije trećine ispitanika misli da “nepoštenu rabotu” mogu ograničiti izbjegavanjem trošenja novca na prodajnim mjestima koja nemaju fiskalnu blagajnu, dok ih čak polovica prepoznaje da je plaćanje karticama jedan od učinkovitih načina suzbijanja sive ekonomije. Zaključno, istraživanje je u svim zemljama pokazalo da su potrošači, kad shvate da tako mogu smanjiti sivu ekonomiju, spremni mijenjati navike te više plaćati karticama. Tako je gotovo 80 posto ispitanika diljem regije iskazalo spremnost češće plaćati elektroničkim putem – od 60 % u Sloveniji, 71 % u Hrvatskoj do 85 % u Rumunjskoj.

Dario KUŠTRO
MALI KUĆNI POPRAVCI BEZ RAČUNA

Iako je siva ekonomija uglavnom povezana sa zapošljavanjem radnika bez ugovora o radu, više od četiri petine Hrvata također je povezuju s neregistriranom gospodarskom djelatnošću, primjerice obavljanje mali kućnih ili građevinskih popravaka i radova, ili ne evidentiranjem dijela prihoda kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike