Kultura
OSJEČKI OPERNI SOLSTICIJ 21. LIPNJA - NA SVJETSKI DAN GLAZBE

Inner Wheel klub Osijek pomaže darovitim glazbenicima da završe studij u Grazu
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

U siječnju 2012., tada 23-godišnji tenor Goran Cah, učenik Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, položio je prijamni za muzičku akademiju u Berlinu. U ožujku je iste godine koncertom u osječkom HNK-u zahvalio Inner Wheel i Rotary klubu što su ga podržavali tijekom srednjoškolskoga obrazovanja, ali mu i omogućili odlazak na konzervatorij. Svoju berlinsku epizodu Goran Cah (prosinac 1988.) sigurno privodi kraju, a prije odlaska na dvomjesečni boravak u Pariz, rado se odazvao humanitarnom koncertu ponovno u organizaciji Inner Wheel kluba Osijek. I ovo je prilika da Goran zahvali na podršci, bez koje se, priznaje danas, ne bi ni zaputio u Berlin.

Prihod s koncerta opernih arija mladih talentiranih glazbenika - koji će se održati 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe, u 20 sati, u HNK - odreda bivših učenika osječke Glazbene škole, prigodno nazvan Osječki operni solsticij, namijenjen je mladim glazbenicima kojima je potrebna financijska pomoć da završe studij. Riječ je o mladoj sopranistici Kristini Owais (Osijek, 1990.) i baritonu Krešimiru Dujmiću (1988., Vinkovci).

Goran Cah osnovno glazbeno obrazovanje započeo je u rodnom Pakracu, srednjoškolsko nastavio u Osijeku, a 2016. je diplomirao solo pjevanje na glazbenoj akademiji u Berlinu (Universität der Künste Berlin), gdje je danas na poslijediplomskom studiju, odsjek solo pjevanje. Na jesen ga čekaju angažmani na Mallorci te u nekoliko opernih kuća u Španjolskoj. Iako studij zahtijeva mnogo angažmana i rada, druga je faza neformalnijega tipa pa Goran uspijeva naći vremena za nastupe na pozornicama u Berlinu, ali i gala koncertima diljem Njemačke.

- S obzirom na to da je pjevanje vrlo individualno i ovisi o osobnom razvitku, psihofizičkom stanju, dopustimo si i malo pauze - dodaje Cah koji sa suprugom Vladom Malovitskayom (također opernom solisticom, koja je obrazovanje stekla na čuvenom moskovskom konzervatoriju Čajkovski) za nekoliko mjeseci očekuje prvu prinovu, ističući kako mu pomoć iz Osijeka još uvijek dolazi i uvijek mu dobro dođe. Tu važnu ulogu igra Sandra Mikulandra Tutavac, članica IIW kluba i profesorica klavira osječke glazbene škole. Ne krije zadovoljstvo što će inicijativom kluba čija je članica ponovno pomoći mladim talentima, ali i što će “Goran Cah u Osijek donijeti dašak svijeta.” Program je sastavljen u svečarskom ozračju, na zadovoljstvo izvođača i publike, koju pozivaju u što većem broju jer danas je, dodaje prof. Mikulandra, vrlo teško naći sponzore među gospodarstvenicima. Od velike su pomoći i stipendije, ali do njih nije uvijek lako doći, no uz preporuke je i to lakše.

- Goran Cah imao je sreću da smo ga financijski mogli podržavati sve ove godine, od početka - dodaje Sandra Mikulandra Tutavac.

Kristina Owais pjevanje je počela učiti s 15 godina u klasi Vesne Coufal Jaić. Operno je pjevanje diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnica je godišnje nagrade Mirjane Bohanec za 2016., kao najbolja pjevačica završne godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od listopada i ona kreće na master u Grazu pa će i njoj IIW klub pomoći u okviru svojih mogućnosti.

Krešimir Dujmić nakon osnovne Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima i srednje u Osijeku, teoretski smjer 2012. upisuje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te 2015. na fakultetu Die Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, u klasi Antoniusa Sola.

GOŠĆA IZNENAĐENJA

Osječka će publika uživati u skladbama Mozarta, Rossinija, Gounodija, Verdija, Lehára, Bacha, Catalanija, Zajca... u izvedbi Gorana Caha, Kristine Owais, Krešimira Dujmića, uz klavirsku pratnju Sandre Mikulandre Tutavac, Mirte Masle i mladog Domagoja Marasa, koji će nastupiti u solo ulozi. Organizatori najavljuju i gošću iznenađenja!

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike