Sport
NOGOMETNI KUP KONFEDERACIJA

Videotehnologija spasila Meksikance od nepravde
Objavljeno 18. lipnja, 2017.

U subotu navečer na velebnom novom stadionu u Sankt Peterburgu, uz prigodne govore sveprisutnog Vladimira Putina te predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, otvoren je nogometni Kup konfederacija. Prva utakmica, između domaćina Rusije i Novog Zelanda, nije ponudila spektakl, naprotiv, obje su se momčadi pokazale u prosječnom izdanju, daleko od svjetskog vrha. U tom omjeru snaga domaćin Rusija je pred polupraznim tribinama sigurno svladao prvaka Oceanije Novi Zeland sa 2:0. Novozelanđanima je presudio autogol Boxalla (31. minuta) te pogodak Smolova (69).

Natjecanje u skupini A nastavljeno je u nedjeljno poslijepodne, a na travnjak u Kazanju izišli su Portugal i Meksiko. Bilo je prilika, poluprilika, jedan poništen pogodak, a završilo je s rezultatom 2:2. Europski prvaci dva su puta bili u prednosti, vodili su 1:0 i 2:1, ali su se Maksikanci oba puta vratili i izvukli remi. Strijelci za Portugal bili su Ricardo Quaresma (34) i Cedric (86), a golove za Meksiko zabili su Javier Hernandez (42) i Hector Moreno (90+1).

Na Kupu konfederacija doživjeli smo i upotrebu videotehnologije, koja se pokazala korisnom i ispravnom. Video je poništio gol Portugala, i to sasvim opravdano. Sredinom prvog poluvremena Pepe je zabio pogodak, Portugalci su krenuli jedan drugome u zagrljaj proslaviti gol, ali sudac Pitana iz Argentine nije bio siguran i pozvao je pomoć. Ni pomoćnici nisu bili sigurni je li bilo zaleđa, pa se uključila i videoanaliza, koja je pokazala kako su čak tri Portugalca bila u zaleđu. Nakon desetak sekundi i pregleda snimke sudac je poništio pogodak, a nije bilo ni uobičajenog negodovanja nogometaša, jer protiv videotehnologije se ne može. I. Li.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike