Sport
DANAS ŽDRIJEB U NYONU

Vasas, Široki Brijeg, Gorica i
Ružomberok su “plutajuće mine”
Objavljeno 19. lipnja, 2017.
U Nyonu će na ždrijebu NK Osijek predstavljati Hrvoje Barišić i Alen Petrović

Danas će u Nyonu biti obavljen ždrijeb 1. i 2. pretkola Lige prvaka i Europske lige. Nakon pet godina u jednoj od kuglica u ždrijebu stajat će ime NK-a Osijek.

Bijelo-plavi krenut će iz 1. pretkola Europske lige i bit će jedini hrvatski klub u tom dijelu ždrijeba, dok će im se u ždrijebu 2. pretkola priključiti Rijeka u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te Hajduk u kvalifikacijama za Europsku ligu. Već se puno pisalo o tom ranom startu koji čeka Osječane, no kada se letimično baci pogled na moguće suparnike u tom 1. pretkolu, onda je jasno kako bijelo-plavi ne bi trebali imati posebno zahtjevan zadatak kada je u pitanju prolazak u 2. pretkolo. Osijek će biti nositelj na početku svog europskog puta, a u ždrijebu ipak postoje potencijalne “plutajuće mine” poput mađarskog Vasasa, Širokog Brijega. Partizani Tirane, slovenske Gorice ili slovačkog Ružomberoka. To su najneugodniji suparnici na koje bi Osječani mogli “nabasati”. Ostalo je uglavnom egzotika.

Samo ne dug put

Naravno, navijači Osijeka već se duže bave kalkulacijama tko bi bio idealan suparnik. Uglavnom, sukus njihovih razmišljanja je “lagano i blizu.” Dakle, neki lakši suparnik i da gostovanje bude bliže kako bi iz Osijeka mogla otići prava navijačka karavana. Naravno, u tom navijačkom smislu simpatično bi bilo dobiti predstavnika Republike Irske jer se zna koliko je u toj zemlji emigranata iz slavonsko-baranjske regije. Nema sumnje kako bi Osječani tamo imali pravu navijačku podršku. Što se želja ljudi iz kluba tiče, one su vrlo jednostavne.

- Tko god nam dopadne, morat ćemo se s tim nositi na pravi način. Predstavljamo u tom natjecanju Hrvatsku, grad Osijek i naš projekt pa je posve jasno kakve obveze iz toga proizlaze. Ako možemo birati, onda bismo svakako voljeli izbjeći daleko putovanje. S obzirom na to da nam je proces priprema ionako kompleksan jer su igrači imali jako malo odmora, stvari bi nam dodatno otežalo provođenje previše vremena na putovanju - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

Od Osijeka se očekuje prolazak 1. pretkola, a dalje kako mu bude, jer u 2. pretkolu neće biti nositelji pa mu u njemu mogu dopasti već neka vrlo zvučna imena poput recimo Galatasaraya, Crvene zvezde, Maccabi Tel Aviva, Aberdeena i drugih. No, nema smisla “coprati” oko imena mogućih suparnika jer to je baš “račun bez krčmara”. Najvažnije će za Osječane dokazati nastavak progresa započetog prošle sezone.

Koncentriran na momčad

Nema sumnje kako će se današnji ždrijeb s velikom napetošću pratiti i u pripremnoj bazi Osijeka na Pohorju. Za većinu Osijekovih nogometaša bit će to prva iskustva igranja na europskoj sceni što će im donijeti mogućnost za dodatnu promociju. Trener Zoran Zekić se uopće ne zamara imenom suparnika u 1. pretkolu.

- Nije moje da gledam u “staklenu kuglu” već imam obvezu što bolje pripremiti momčad za početak europskog pohoda. Stvarno mi nije važno koga ćemo izvući, ali ako već inzistirate, onda ću reći kako ne bih volio da nas dopadne daleki put zbog kojeg bismo izgubili dva-tri dana priprema. Europa nam je važna, ali ne toliko kao državno prvenstvo. Rekao sam već prije kako zbog 1. pretkola neću mijenjati plan priprema već očekujem da njega prođemo na mišiće, a kasnije ćemo vidjeti što će nam ždrijeb donijeti - kaže Zekić.

Inače, bit će to osmi europski pohod bijelo-plavih. Dosad su šest puta izborili nastup u Kupu UEFA ili Europskoj ligi, te jedan u Intertoto kupu. Ne treba podsjećati kako se najveći europski uspjeh bijelo-plavih dogodio prije nešto manje od 17 godina kada je u jesen 2000. godine stigao na korak do prezimljavanja u Europi. Igrali su tada u 3. kolu Kupa UEFA, a na vrlo bolan način ih je eliminirala praška Slavija. U Gradskom vrtu bilo je 2:0 za Osijek, a u uzvratu 5:1 za Slaviju. Posljednja europska avantura Osijeka dogodila se u ljeto 2012. Osijek je zaustavljen u 2. pretkolu od švedskog Kalmara (1:3, 0:3), a prethodno je, u 1. pretkolu, lako prošao Santa Colomu iz Andore (1:0, 3:1).

Dalibor KELER

želja

OSJEČANI BI VOLJELI IZBJEĆI DUGO PUTOVANJE

100

klubova naći će se u ždrijebu 1. pretkola Europske lige

DATUMI EUROPSKE LIGE

19. LIPNJA - ždrijeb 1. i 2. pretkola

29. LIPNJA I 6. SRPNJA - utakmice 1. pretkola

13. I 20. SRPNJA - utakmice 2. pretkola

14. SRPNJA - ždrijeb 3. pretkola

27. SRPNJA I 3. KOLOVOZA - utakmice 3. pretkola

4. KOLOVOZA - ždrijeb play-off runde

17. I 24. KOLOVOZA - utakmice play-offa

25. KOLOVOZA - ždrijeb skupina

ŽDRIJEB POČINJE U 13 SATI

Izvlačenje parova 1. pretkola počinje u 13, a 2. pretkola u 14.30 sati. Inače, ždrijeb se može uživo gledati preko streama na web-stranici uefa.com. D.Kl.

Zoran Zekić

trener NK Osijek

Nije moje da gledam u “staklenu kuglu” već imam obvezu što bolje pripremiti momčad za početak europskog pohoda.

Najčitanije iz rubrike