Svijet
ČIŠĆENJE STAROGA GRADA

Počela završna faza protiv IS-a u Mosulu
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Iračke snage pokrenule su u nedjelju završni napad na džihadističku skupinu Islamsku državu koja još drži stari grad u Mosulu. Vojska, protuterorističke snage i policija pokrenuli su napad na stari grad, naveo je u priopćenju šef operacije, general Abdelamir Jaralah.

Zapovjednik elitnih protuterorističkih snaga, general Abdel Vahab al-Saadi agenciji France presse potvrdio je početak napada na stari grad. Zračni napadi počeli su iza ponoći, a kopnene operacije na dijelove starog grada u zoru, precizirao je časnik zapovjedništva operacije. Zauzimanje tog dijela, gdje je prema podacima UN-a opkoljeno oko 100.000 civila, ključno je za preuzimanje cijelog grada od IS-a, njihova posljednjeg urbanog uporišta u Iraku. Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage od listopada 2016. vode veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, gradu na sjeveru zemlje koji su zauzeli u lipnju 2014.

Iračke snage su krajem siječnja zauzele istočni dio i pokušavaju od tada osvojiti zapadni dio grada, gdje se nalazi stari grad, teško osvojivo područje. Prema iračkoj vojsci, velika većina džihadista sklonila se u stari grad koji oružane snage pokušavaju okružiti posljednjih mjeseci. Smješten na zapadnoj obali Tigrisa, stari grad čine gusto naseljene uličice, što otežava napredovanje oklopnih vozila i upotrebu teškog naoružanja. H

100

tisuća civila teroristi ISIL-a drže kao ljudski štit u starom dijelu Mosula