Novosti
NOVA/STARA LICA U PARLAMENTU

Šuker i Babić vraćaju se u saborske klupe
Objavljeno 18. lipnja, 2017.

Hrvatski sabor u ponedjeljak će raspravljati o konačnoj verziji izmjena Zakona o strancima, no prije toga proširit će dnevni red novim točkama te glasovati o onima koje je raspravio.

Sabor svoj dnevni red treba proširiti Vladinim prijedlogom da iskaže povjerenje Mariji Burić Pejčinović za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova. Burić Pejčinović, koja je sada državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i ima respektabilnu diplomatsku karijeru, naslijedit će Davora Ivu Stiera koji je dao ostavku na ministarsku dužnost i odlučio se vratiti u HDZ-ove saborske redove. Stier je, objavljujući svoju ostavku, istaknuo kako smatra da je potrebno jačati demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s građanima, a njegova je procjena da to može “učiniti najbolje kao zastupnik u Saboru i kao politički tajnik HDZ-a.”

U dnevni red Sabora trebao bi se uvrstiti i prijedlog triju saborskih klubova - HDZ-ova, HNS-ova i Kluba nacionalnih manjina da se Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, izabere za potpredsjednika Sabora.

Osim toga, na dnevnom bi se redu trebao naći i Prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti i zakonski Prijedlog o domovinskoj sigurnosti, oba dokumenta predložila je Vlada, a već u utorak trebali bi se naći pred matičnim saborskim Odborom za obranu.

Sabor, osim toga, sukladno nedavnom preslagivanju većine, treba potvrditi promjene u sastavima saborskih radnih tijela te u redovima Kluba HDZ-a.

U saborske klupe vratit će se HDZ-ov veteran Ivan Šuker, mijenjat će Dražena Bošnjakovića koji je preuzeo Ministarstvo pravosuđa, umjesto Andre Krstulovića Opare koji je izabran za gradonačelnika Splita, u saborske će klupe ponovno sjesti Ante Babić, a umjesto HDZ-ova župana Blaženka Bobana Ante Bačić. Stierovim povratkom iz Sabora odlazi zastupnica Majda Burić. Kadrovska su to rješenja o kojima će prije samog Sabora, u ponedjeljak ujutro, odlučivati Mandatno-imunitetno povjerenstvo. H/D.Pav.

KRITIKE ZAKONA O STRANCIMA

Konačnu verziju izmjena Zakona o strancima, o kojoj će Sabor raspravljati u ponedjeljak, žestoko kritiziraju nevladine udruge, tvrde da se njima kriminalizira pomaganje strancima, a pomagače kani kažnjavati visokim novčanim kaznama. Centar za mirovne studije, Centar za kulturu dijaloga i RAND upozorili su da se pokušaj pomaganja strancima u boravku, tranzitu i nezakonitom prelasku granice uvodi kao kažnjivo djelo. Udruge smatraju kako pomaganje koje ne rezultira nikakvom materijalnom ili financijskom koristi za pomagača, nego je vođeno moralnim i humanitarnim principom, u situacijama zaštite života ili integriteta osobe koja nezakonito prelazi granicu ili boravi u Hrvatskoj, ne smije biti kažnjivo.

Najčitanije iz rubrike