Novosti
BEZ POSLA I NAKNADE

Neki oblik potpore dobiva tek svaki šesti nezaposleni
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Četrdesetogodišnja ekonomska tehničarka Ivana Zorić iz Đakova nezaposlena je više od tri godine. Kaže, ne prima nikakav oblik potpore za nezaposlene niti, osim za naknadu s biroa, koju je primala nakon prestanka radnog odnosa, zna što bi to (još) bilo.

– Ostavši 2014. godine bez posla, imala sam pravo 13 mjeseci primati naknadu sa Zavoda za zapošljavanje i to je to. Nakonn toga nisam primala nikakve druge naknade, a tako je i s drugima nezaposlenima koje poznajem - kaže Zorić.

Slabo tržište

Na nedavnoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), gdje je jedna od točaka bila i izvješće o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za 2016. godinu, poražavajuće je zazvučao podatak da samo 16,5 posto nezaposlenih dobiva neki oblik potpore u vrijeme nezaposlenosti. Ako je u ovom trenutku, prema najnovijim podacima Zavoda, na birou 171.768 osoba, onda to znači da je u sustavu tih potpora samo nešto više od 27.000 osoba, a preostala vojska nezaposlenih, od približno njih 134.000, nije. Znači, novčanu naknadu u vrijeme nezaposlenosti u nas ostvaruje tek svaka šesta nezaposlena osoba.

Za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa podatak o samo 16,5 posto nezaposlenih koji primaju neki oblik potpore je, kaže, i poražavajući i zabrinjavajući, i otvara prostor za mnoga pitanja.

- Ako tih 16,5 posto ukupnog broja nezaposlenih dobiva neki oblik potpore za nezaposlene, ispada da čak 83 posto ne dobiva ništa - kaže Sever i ističe da se zbog toga otvara velik prostor za rad na crno i sivu ekonomiju, u kontekstu našeg ionako slabašnog tržišta rada.

– Ako se stalno upozorava na veliko opterećenje koje stvara rad u sivoj zoni, da porezne škare mimoilaze puno toga, onda je dobar dio toga ovdje. S druge strane, u tim uvjetima jasno je da su nezaposleni u velikom broju prisiljeni raditi na crno, ulaziti u sivu zonu, jer nemaju drugog rješenja, moraju živjeti i oni i njihove obitelji - upozorava Sever.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić slaže se sa svojim sindikalnim kolegom Severom da su brojke poražavajuće, da ove naknade obuhvaćaju premalo korisnika.

- Nakon što ostanu bez posla i završe na birou, ljudi postaju socijalni slučajevi - ocjenjuje Štulić. Njihov svjesni ulazak na crno tržište rada u tim okolnostima ne može im se ni zamjeriti, opći je dojam.

Izuzeci

Poput nezaposlene ekonomske tehničarke Ivane, i drugi na spomen potpora za nezaposlene odmah i jedino navode naknade s biroa nakon prestanka radnog odnosa.

U HZZ-u, pak, ističu da se podaci izneseni na sjednici GSV-a odnose na korisnike novčane naknade i da se radi o pravu u vrijeme nezaposlenosti. Objašnjavaju kako je cilj novčane naknade pružiti materijalno-pravnu zaštitu u vrijeme nezaposlenosti onim osobama koje nisu mogle utjecati na ulazak u nezaposlenost.

- Prema Zakonu o posredovanju i pravima u vrijeme nezaposlenosti, pravo na novčanu naknadu u vrijeme nezaposlenosti ostvaruju osobe kojima radni odnos nije prestao njihovom krivnjom ili voljom. Pravo na navedenu naknadu imaju osobe kojima je ugovor o radu prestao zbog poslovno uvjetovanog otkaza, isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, stečaja poslodavca, otkaza zbog krivnje poslodavaca ili osobno uvjetovanog otkaza, uz uvjet da su radile najmanje devet mjeseci u posljednja 24 mjeseca prije prijave u evidenciju nezaposlenih. Pravo na novčanu naknadu ostvaruju i osobe nakon prestanka obavljanja samostalne djelatnosti - ističu u HZZ-u.

Ovisno o ukupnom vremenu provedenom na radu utvrđuje se pravo na novčanu naknadu u trajanju od 90 do 450 dana. U Zavodu dodaju da su od toga ograničenja prava izuzete osobe koje stječu “pravo na trajnu novčanu naknadu”, osobe koje su radile najmanje 32 godine i kojima nedostaje manje od pet godina do ostvarenja prava na starosnu mirovinu.

Suzana ŽUPAN
Naknade od 1900 do 4000 kuna

U 2016. u nekom obliku potpore bilo je prosječno mjesečno 39.907 osoba, ili 16,5 posto prosječnog broja nezaposlenih osoba u toj godini, objašnjavaju u HZZ-u te dodaju kako je najviši iznos za isplatu iznosio 3997,70, a najniži 1917,10 kuna.

Pravo na naknadu ostvaruju osobe kojima radni odnos nije prestao njihovom krivnjom ili voljom

POVEĆATI OBUHVAT KORISNIKA

Čelnik NHS-a Krešimir Sever ističe da sustav treba mijenjati kako bi se povećao obuhvat nezaposlenih koji primaju neki oblik potpore tijekom nezaposlenosti. “S jedne strane, treba promijeniti postojeći zakon koji regulira ta prava, a da bi se to učinilo, potrebno je osigurati sredstva koja će pripomoći da se potporama može pokriti veći broj ljudi. Dakle, naći model da se obuhvati puno više korisnika tih potpora i da se pronađu sredstva kojima će se to financirati”, kaže Sever.

ovisno o stažu

POTPORA SE PRIMA OD 90 DO 450 DANA

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.