Novosti
O HRVATSKOM DRUŠTVU I NOGOMETU

Jeličić: Mamić nije uzrok, on je posljedica
Objavljeno 18. lipnja, 2017.

Zdravko Mamić nije uzrok ovog što se događa u hrvatskom društvu i nogometu, on je posljedica, izjavio je bivši nogometaš i sportski komentator Joško Jeličić gostujući u emisiji HTV-a “Nedjeljom u dva”.

“Njegovo eksponiranje je na krivi način, on umjesto diplomacije koristi ulične metode. Međutim, on nije uzrok, on je posljedica ovog što se događa u hrvatskom društvu i nogometu - nečinjenje, nebriga i sprega između državnog i političkog i sportskog establišmenta. Njegovo ponašanje je neprihvatljivo, njemu se godinama to tolerira. Njemu je sustav omogućio da dođe do takve moći i utjecaja”, rekao je Jeličić te dodao: “Nitko ne može osporiti uspjehe Zdravka Mamića s Dinamom, trofeje, prihode, infrastrukturu, sportsku akademiju, sve to treba naglasiti. S druge strane, mislio sam da će on rasti kako je rastao Dinamo, no njegov najveći problem je njegov ego”, kazao je Jeličić. Osvrnuo se i na svjedočenje nogometaša Luke Modrića na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku. “Modrić jedini zna što je istina, no promjenom iskaza u pol sata dao je povoda javnosti da sumnja u vjerodostojnost tih iskaza. Nisam očekivao da on bude hrvatska savjest. Svi mi moramo živjeti sa svojom savješću. Žao mi je što je promjenom iskaza promijenio percepciju o sebi, u pola sata svjedočenja postao je od heroja izdajica”, kazao je Jeličić dodavši: “Nepobitna je činjenica da je Mamić zahvaljujući građanskom ugovoru dobio 60 milijuna kuna, to je očito sukob interesa i eklatantan primjer da je on kao čovjek koji je bio sve u Dinamu i u Hrvatskom nogometnom savezu paralelno građanskim ugovorima dobio taj novac. Ako to nije sukob interesa, onda ne znam što je”, naglasio je Jeličić.

“Mislim da smo zadnji koji bismo sada trebali moralizirati. Kada smo vidjeli da su institucije zaštitile slabije i poštene, šalju nam poruku da se ne isplati biti uzoran građanin”, naglasio je. Pojasnio je da je problem s potpisivanjem ugovora taj što je izostao nadzor države i stvorila se neproporcionalnost između uloga i zarade u korist zarade. “Država i institucije nisu stvorile zakonske okvire, propise, o funkcioniranju udruga, računovodstvu, sve je puno šupljina u kojima dobro plivaju razni vješti ljudi”, rekao je bivši nogometaš Hajduka i Dinama. Smatra da je za funkcioniranje HNS-a potreban zakonodavni okvir. “Sadašnji zakonodavni okvir pun je manjkavosti, sva je moć u rukama jednog čovjeka i njegove svite. Država i institucije trebaju stvoriti okvir i da dođu pravi ljudi koji će djelovati za dobrobit hrvatskog nogometa”, pojasnio je. H

Najčitanije iz rubrike