Novosti
HHO POZVAO INSTITUCIJE DA PREUZMU ODGOVORNOST

Odmah učiniti najbolje za oboljelu djecu
Objavljeno 18. lipnja, 2017.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je institucije da javno preuzmu odgovornost za sudbinu devetero djece oboljele od neuroblastoma i učine sve što mogu bez prijetvornih birokratskih dilema te ustvrdio da život te djece ne smije ovisiti o “ad hoc” povjerenstvima jer se njihova budućnost i zdravlje moraju zrcaliti iz ponašanja svih segmenata hrvatskoga društva, koje bi, slijedom Ustava, trebalo biti socijalno.

U priopćenju je HHO podsjetio da se u središtu pozornosti hrvatske javnosti našlo devetero mališana koji se liječe u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu od zloćudnoga tumora nazvanoga neuroblastom, a bez adekvatnoga liječenja smrt od te bolesti je neizbježna. Prije dva mjeseca Europska agencija za lijekove odobrila je upotrebu lijeka “Dinutuximab beta”, koji je time odobren i za Hrvatsku te bi ga, smatraju u HHO-u, morao financirati i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Ali taj je lijek izuzetno skup, jedna doza stoji oko 350 tisuća kuna, a kako je za jedan cjelovit tretman potrebno pet doza, po tretmanu treba milijun i pol kuna. Navedeno je kako se liječenjem neuroblastoma bave jedino liječnici u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, a ta bi bolnica iz svojih sredstava mogla omogućiti lijek za samo dva pacijenta. Time bi, uvjereni su u HHO-u, “liječnici bili dovedeni u nemoguću i nedopustivu dilemu - trebali bi odlučiti o životu i smrti sedam malih pacijenata. Dilema nije samo etička, nego prije svega moralna”.

“Krucijalno pitanje je u kakav su položaj dovedeni roditelji i bližnji ove dječice kad mogućnost njihova preživljavanja ovisi o bešćutnosti birokracije”, zaključio je HHO. H

Možda ste propustili...