Regija
NIKA ŽELI ŽIVJETI

Ima samo 18 mjeseci i bori se s tumorom u mokraćnom mjehuru
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

BABINA GREDA

Do prije mjesec dana 18-mjesečna Nika Grgić bila je zdrava djevojčica, uveseljavala svoga 3,5-godišnjeg brata i mlade roditelje koji su uživali u njezinim prvim koracima i riječima. Iz dvorišta obiteljske kuće Grgićevih u Babinoj Gredi odjekivala je dječja cika, radost, a onda se u trenu sve preokrenulo. Djevojčica je oboljela od zloćudnog tumora na mokraćnom mjehuru, s majkom je već desetak dana na liječenju u Zagrebu i na Klinici za tumore podvrgnuta je komoterapijama.

Naime, Nika se iznenada, kada je trebala obaviti nuždu, počela jako napinjati i grčiti i roditelji su, priča nam očajna majka Manuela (23), u početku mislili da ima tvrdu stolicu. No ubrzo se otkrilo da nije riječ o zatvoru nego o opakoj bolesti mokraćnog sustava.

- Kada sam je pretprošle subote presvlačila, dok se napinjala kako bi se mokrila, pojavila se neka čudna tvorba koja je virila iz nje i jako smo se uplašili. U bolnici joj je stavljen kateter jer više nije mogla mokriti. I liječnici u Vinkovcima prvi su se put susreli s tako nečim, odmah su kontaktirali profesoricu na Klinici za tumore u Zagrebu i proslijedili joj snimku. Čim ju je vidjela, odmah joj je bilo jasno o čemu se radi. Hitno su nas poslali za Zagreb - ispričala nam je shrvana majka.

Otkriven na vrijeme

Ondje su djevojčici napravili sve pretrage kako bi se utvrdilo pravo stanje, veličina tumora i je li se gdje proširio. Karcinom mjehura je najčešći tumor mokraćnih organa i najvažnije je pronaći bolest u početnoj fazi jer tada je moguće izlječenje.

- Liječnici su nam rekli da je jako dobro što je tumor otkriven na vrijeme, sve ukazuje na to da je ostao u mjehuru i da se nije proširio. Nakon nekoliko kemoterapija koje bi ga trebale smanjiti, Nika će biti podvrgnuta operaciji i uklanjanju tumora. Za sada terapiju dobro podnosi, bilo je malo mučnine i povraćanja, imala je nešto povišenu temperaturu. Cijelo vrijeme sam uz nju, držimo se i trudimo biti hrabre. Nadam se da će nam dragi Bog dati snage da izdržimo i prebrodimo ovo teško razdoblje koje je pred nama, da nam Nika pobijedi ovu zloćudnu bolest, oporavi se i vrati kući svome bratu i obitelji - kaže zabrinuta majka.

Humanitarna akcija

Liječenje će biti dugotrajno, a iznenadna teška bolest kćerkice fizički će, psihički, ali i financijski iscrpiti mladu obitelj Grgić, koja će uskoro morati iznajmiti stan u Zagrebu. Majka je nazaposlena, a suprug radi u Croatia Busu i svaki slobodan trenutak koristi za odlazak u Zagreb kako bi bio s kćerkicom. Preko facebook-grupe Babina Greda pokrenuta je humanitarna akcija kojom su pozvani svi ljude dobre volje da se odazovu, pokažu veliko srce i pomognu Niki i njezinoj obitelji jer im je u ovoj teškoj situaciji koju proživljavaju svaka pomoć dobrodošla.

- Nika želi živjeti i svom svojom snagom i voljom trudi se oduprijeti toj opakoj bolesti, ali za to joj je potrebna i naša pomoć - apeliraju.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Pomozimo Grgićevima

Svi koji su u mogućnosti i žele pomoći djevojčici i njezinoj obitelji svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na broj tekućeg računa otvoren u PBZ-u na ime

Manuela Grgić, Vladimira Nazora 291, Babina Greda

IBAN: HR4223400093231595116

SWIFT adresa (BIC) PBZGHR2X

ili na devizni račun otvoren u Erste& Steiermärkische Bank, HR8524020063208842597

SWIFT adresa (BIC) ESBCHR22

troškovi

OBITELJ ĆE MORATI IZNAJMITI STAN U ZAGREBU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana