Regija
11. FIŠIJADA POKRAJ ORLJAVE

Najbolji kuhari fiša Antolović, Sever i Tomić
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

PLETERNICA

Ovogodišnja 11. Fišijada u Pleternici privukla je 44 majstora fiša iz cijele Slavonije i Baranje. Posebni gosti bile su ekipe KUD-a iz Kemlje u Mađarskoj te dragovoljaca i veterana iz Vukovara. Kako je istaknuo predsjednik ocjenjivačkog suda Zdenko Došen, primjećuje se nekoliko stilova pripremanja fiša, no svi su ove godine bili vrhunski, razlika je bila smo po jedan bod, u nijansama. Razlikuju se tako baranjski fiševi od onih osječkih, dravskih i savskih majstora. Oni od sjevera su malo gušći, po boji jači, po ljutini još jači, pa preko Drave do onih manje ljućih sa Save.

Ove godine najuspješniji kuhari bili su gostujući fiš-majstori. Najbolji fiš skuhao je Josip Antolović iz Beravaca, drugi je fiš Ivana Severa iz Velike Kopanice, a treće mjesto osvojio je Davor Tomić iz Osijeka, predsjednik osječke Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje.

- Teško mi je nabrojiti fišijadu gdje nisam bio i osvojio neko od mjesta na postolju, no u dobrom fišu nema puno velikih tajni. Svi znamo da je paprika jedna od ključnih tajni dobrog fiša, no ja na natjecanje nosim i svoju vodu iz Beravaca. Važna je i dobra vatra pa ja ponesem i svoja drva. Dalje je sve u ljubavi prema kuhanju i, naravno, iskustvu koje sam stekao u dugogodišnjem kuhanju i natjecanjima – rekao je Josip Antolović. No, ipak nam ni uz dodatno pitanje nije želio otkriti tajnu odakle nabavlja ljutu crvenu papriku, samo je rekao da nije iz Hrvatske. Ostalo je nagađati je li vojvođanska ili mađarska.AGM Kruna

Sportsko natjecanje mjesnih odbora

Nakon fišijade, posljednje tri godine Grad Pleternica organizira i sportske igre na kojima se natječu gradski mjesni odbori. Ogledalo se tako 12 ekipa: MO-a Pleternica, Gradca, Zarilca, Ašikovaca, Kuzmice, Viškovaca, Požeške Koprivnice, Sulkovaca, Trapara, Požeških Sesveta, Ratkovice i gostujuća ekipa veterana i dragovoljaca iz Vukovara koja je bila gost pleterničkog UDVDR-a. Vještinu su pokazali u šest disciplina - od nošenja loptice na konobarskom poslužavniku između čunjeva, vožnje u tačkama, nošenja jajeta u žlicama, pokušaju uništavanja balona na stražnjici protivnika, jahanja na metli i prenošenje rola toaletnog papira bez ruku do vodene jabuke.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike