Regija
4. BOJNA VUKOVARSKE 3. GARDIJSKE BRIGADE

26. godišnjica legendarne brigade
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

VUKOVAR

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata obilježena je 26. obljetnica ustroja 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade. Bila je ovo još jedna prilika da se preživjeli branitelji prisjete 87 poginulih suboraca, od kojih se njih troje vode kao nestali. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Stipan Radaš, a nakon njega Ivica Arbanas, koji je do dolaska Mile Dedakovića Jastreba i Branka Borkovića Mladog jastreba bio glavni zapovjednik obrane Vukovara. 

Održana je i svečana misa u crkvi sv. Filipa i Jakova te prigodan program u Hrvatskom domu. Obilježavanju obljetnice nazočio je i ministar branitelja Tomo Medved, koji je rekao kako je to bila prva profesionalna postrojba u Domovinskom ratu koja je branila Vukovar.

- Ovdje sam kako bih odao počast i zahvalnost ubijenim, poginulim i nestalim pripadnicima ove brigade, ali i onima koji su umrli od posljedica tortura u srpskim koncentracijskim logorima i kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. Prošlo je 26 godina, ali sjećanja su još uvijek svježa. Imao sam priliku boraviti u to vrijeme ovdje u Vukovaru i svjedok sam tog vremena. Zaista, uloga ove postrojbe je velika. Uvjeti u kojima su se ustrojavali i naoružanje koje je bilo iznimno slabo nisu priječili da se provede zaista kvalitetna obrana - rekao je Medved.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je bio i u svojstvu izaslanice predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, istaknuo je da su pripadnici 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade bili među najhrabrijim braniteljima uopće s obzirom na to da su došli kao prethodnica u samom začetku kasnijih nemilih događaja i zbog toga što su se u obranu uključili dok Hrvatska vojska nije bila ni približno ustrojena. M. Kokaj

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike