Osijek
USPJEH OSJEČKE BOLNICE

Sto dvadeset bubrega transplantirano u KBC-u Osijek od 2007.
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Samo u prvih pet mjeseci ove godine u KBC-u Osijek obavljeno je šest transplantacija bubrega, što je u skladu s osječkim prosjekom, jer se upravo u ovome centru godišnje obavi između 11 i 15 transplantacija tog tipa. Recimo kako je upravo osječka bolnica jedan od samo četiriju bolničkih centara u Hrvatskoj u kojima se obavlja ova zahtjevna operacija.

U listopadu ove godine bit će obilježno deset godina od prve transplantacije bubrega u Osijeku. Inače, od 20. listopada 2007. do danas obavljeno je ukupno 120 transplantacija bubrega.

- Trenutačno imamo 146 bolesnika na dijalizi, a u obradi za transplantaciju 25 pacijenta, od kojih su neki na listama zagrebačkih bolnica. Transplantaciju u KBC-u Osijek trenutačno na listi čeka 15 pacijenata. Recimo kako ovu operaciju još rade u KBC-u Rijeka te u KBC-u Zagreb, koji je najjači centar i gdje se godišnje obavi oko 100 presađivanja bubrega, te KBC-u Merkur u Zagrebu. Mi danas imamo 200-tinjak naših pacijenta s transplantiranim bubrezima koji su kod nas u kontroli, a preživljavanje s novim organom je jako dobro i u skladu sa svjetskim rezultatima - objasnio je osječki urolog, dr. med. Bojan Sudarević.

Podsjetimo kako je 26. svibnja 2007. Hrvatska postala punopravnom članicom Eurotransplanta, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa, a danas uživa status njezine najuspješnije članice s najvećom stopom darovanih i presađenih organa. U 2016. godini novi život na dar presađivanjem organa u Hrvatskoj dobio je 191 primatelj bubrega, 121 primatelj jetre, 35 primatelja srca te sedam primatelja gušterače. Zabilježeno je 150 darovanja organa, što je 35 darovatelja na milijun stanovnika. Ukupno su presađena 354 organa, odnosno 80 transplantacija na milijun stanovnika. Na aktivnoj su listi čekanja krajem 2016. godine bila 283 pacijenta, od kojih 187 čeka na bubreg, 64 jetru, 34 srce i 14 gušteraču.

Nefreteta Z. EBERHARD
PROMOVIRANJE DAROVANJA ORGANA I STUDIJA MEDICINE PO SREDNJIM ŠKOLAMA

Županijsko povjerenstvo Hrvatske liječničke komore, u kojemu je i tim osječkih urologa, pokrenulo je akciju popularizacije darovanja organa i obrazovanja mladih o tom pitanju.

- Nama je cilj u dvije godine obići sve srednje škole na području županije kako bismo održali predavanje o mogućnostima i važnosti darovanja organa, ali i popularizaciji studija medicine. Sve to u cilju da mlade privučemo na studiranje medicine i ostanak u našoj državi. Moramo priznati da su nas srednjoškolci u školama gdje smo dosad držali predavanja prihvatili s velikim zanimanjem i brojnim pitanjima - svjedoči dr. Sudarević.

Možda ste propustili...