Osijek
AIR SHOW AEROKLUBA OSIJEK

Ljubav prema zrakoplovstvu jača od neugodnog sjeverca
Objavljeno 19. lipnja, 2017.

Neugodni sjeverac, koji je u subotu na mahove puhao i do 20 čvorova, ozbiljno je zaprijetio održavanju 4. Osijek Air Showa. U jednom su trenutku organizatori, Aeroklub Osijek i ravnatelj ove zrakoplovne priredbe Zvonimir Hromatko, bili blizu razmišljanja o otkazivanju, no broj okupljenih zaljubljenika u zrakoplovstvo, kako izlagača, tako i gostiju, ipak je naposljetku prevagnuo.

Kako smo najavili, program je bio podijeljen u dva dijela – nelatački i letački. Doduše, i u nelatačkom se dijelu simuliralo letenje, i to na dvama simulatorima. Posjetitelji, među njima ponajviše djeca i mladi, iskušali su se kao piloti što borbenog zrakoplova MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, što u upravljanju ovjesnom jedrilicom, tzv. bezmotornim zmajem. Budući da se ovdje “lebdjelo” u kombinaciji s Virtual Reality naočalama, na ovo se iskustvo čekalo u redu.

U izložbenom su dijelu domaćini ponosno izložili svoj novi avion - model Sila 450 C.

Letački je dio ipak, zbog vjetra, bio rezerviran samo za dobro utrenirane letače s bogatim iskustvom. A to piloti akrobatske grupe “Krila Oluje” HRZ-a svakako jesu. U formaciji od pet aviona pokazali su umijeće poniranja iz velikih visina, letenja u formacijama ogledala, spirale... U pojedinim su trenutcima avioni, pri brzini pod 500 kilometara na sat, bili udaljeni jedan od drugoga samo tri metra. I bili su vrlo nisko.

Prikazan je naposljetku let bezmotornog zmaja, a aeromiting je zaključen doskokom troje padobranaca.

Unatoč vjetru, šteta je što ovu manifestaciju nije posjetio još veći broj Osječana. Ipak, kako su na čepinskom aerodromu dominirala djeca, zacijelo će neki od njih odrasti u velike zaljubljenike u letenje.

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike